Kémkedés vádjával letartóztattak egy japán konzult Oroszországban

külföld
szeptember 27., 4:35
comments 1

Vlagyivosztokban hétfőn őrizetbe vettek egy japán konzult kémkedés gyanúja miatt, és felszólították, hogy hagyja el az országot - közölte az FSZB, a legerősebb orosz titkosszolgálat. A konzult néhány órával később szabadon engedték. Tokió határozottan tiltakozott az őrizetbe vétel miatt, és jelezte, hogy megtorló intézkedéseket foganatosíthat - közölte Macuno Hirokazu japán kabinetfőtitkár egy keddi sajtótájékoztatón.

photo_camera Japán és Oroszország zászlói Fotó: DAVID MAREUIL/Anadolu Agency via AFP

Az FSZB közölte, hogy Tacunori Motoki konzult nemkívánatos személynek nyilvánították, miután „tetten érték”, miközben titkos információkat kapott arról, hogy milyen hatást gyakorolnának a nyugati szankciók Kelet-Oroszország gazdasági helyzetére. A titkosszolgálat szerint a konzul a titkos információkat, amelyek Oroszországnak egy meg nem nevezett ázsiai országgal való együttműködésére is vonatkoztak, pénzért cserébe szerezte meg. Moszkva diplomáciai csatornákon keresztül tiltakozott Tokiónál az eset miatt - közölték.

Macuno ugyanakkor azt mondta, hogy a konzult „megfélemlítő módon” vették őrizetbe, letakarták a szemét, és lefogták, ami Japán szerint „a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény egyértelmű megsértése”. A kabinetfőtitkár közölte, hogy a szóban forgó konzul „nem vett részt semmilyen illegális tevékenységben” és szerdáig elhagyja az országot. A japán külügyminiszter-helyettes közölte Oroszország japán nagykövetével, hogy Tokió „egyenértékű lépéseket tesz”, és hivatalos bocsánatkérést követelt Moszkvától. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt