Kijött a rendelet, jövőre dollárban és euróban is fizethetünk iparűzési adót

gazdaság
2022 szeptember 27., 06:42
comments 12

2023-tól euróban és dollárban is be lehet fizetni az iparűzési adót egy friss kormányrendelet értelmében. Az így befizetett összeget a Magyar Államkincstár utalja át az illetékes önkormányzatnak vagy különleges gazdasági övezet esetén az adóhivatalnak.

Az átutalt devizát az Államkincstárhoz - pontosabban a Magyar Nemzeti Bankhoz - való beérkezéskor aktuális árfolyamon számolják el.

photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn a parlamentben Fotó: Németh Dániel

A társasági adót szintén elfogadják devizában, az erről szóló rendeletet már auguszutsban közzétették. Varga Mihály pénzügyminiszter korábban adókönnyítésnek nevezte az intézkedést, ami a kormány szerint „nagy könnyebbséget is hozhat - jellemzően - azoknak a cégeknek, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be”.

Az állam szintén jobban jár, ha ezeket az adókat euróban és dollárban szedi be, mivel így azok nem veszítenek értékükből, szemben a folyamatosan gyengülő, elinflálódó forinttal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.