Kijött a rendelet, jövőre dollárban és euróban is fizethetünk iparűzési adót

gazdaság
szeptember 27., 6:42
comments 12

2023-tól euróban és dollárban is be lehet fizetni az iparűzési adót egy friss kormányrendelet értelmében. Az így befizetett összeget a Magyar Államkincstár utalja át az illetékes önkormányzatnak vagy különleges gazdasági övezet esetén az adóhivatalnak.

Az átutalt devizát az Államkincstárhoz - pontosabban a Magyar Nemzeti Bankhoz - való beérkezéskor aktuális árfolyamon számolják el.

photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn a parlamentben Fotó: Németh Dániel

A társasági adót szintén elfogadják devizában, az erről szóló rendeletet már auguszutsban közzétették. Varga Mihály pénzügyminiszter korábban adókönnyítésnek nevezte az intézkedést, ami a kormány szerint „nagy könnyebbséget is hozhat - jellemzően - azoknak a cégeknek, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be”.

Az állam szintén jobban jár, ha ezeket az adókat euróban és dollárban szedi be, mivel így azok nem veszítenek értékükből, szemben a folyamatosan gyengülő, elinflálódó forinttal.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt