Már közel 5-ös erősségű, négy méteres vihardagállyal fenyegeti Floridát az Ian hurrikán

külföld
2022 szeptember 28., 13:59

Rosszul alakul az Ian hurrikán: keletnek tolja a jet stream, ami azt jelenti, hogy nagyobb erővel érhet partot Floridában még ma. Erőssége már megközelíti az 5-ös kategóriát, a szélerősség csaknem 250 km/óra - közölte szerdán az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ. A meteorológusok arra figyelmeztettek, hogy Ian „várhatóan életveszélyes vihardagályt, katasztrofális szeleket és áradásokat fog okozni a Floridai-félszigeten”. A vihar erőssége máris felülmúlta a korábbi becsléseket, Key Westben a valaha mért harmadik legnagyobb hullámverést hozta. A hurrikánt tornádók előzik meg.

Sarasota Bay Floridában, szeptember 28-án
photo_camera Sarasota Bay Floridában, szeptember 28-án Fotó: SEAN RAYFORD/Getty Images via AFP

A vihardagály egész part menti településeket áraszthat el, komplett városrészek merülhetnek el a tengervíz alatt. A vihar valószínűleg Englewood közelében ér majd partot. Port Charlotte-nál az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ szerint több mint 3,6 méter magas lehet az áradás.

„Ez egy nagyon csúnya nap lesz”, és még több ilyen következik - mondta Ron DeSantis kormányzó szerda reggeli sajtótájékoztatóján, miközben a hatalmas vihar széles körű áramkimaradásokat okozott. Elmondta, hogy a floridai nemzeti gárda 5000 és a szomszédos államokból további 2000 tagját aktiválták. Milliókat szólítottak fel rá, hogy hagyják el az otthonaikat.

Kuba, amely a hurrikán miatt teljesen áram nélkül maradt, szerdán kora reggel kezdte meg az áramszolgáltatás helyreállítását, de figyelmeztetettek, hogy a javítások lassan haladnak. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.