Az Európai Bizottság beperli Máltát az aranyútlevél-programok miatt

eu
2022 szeptember 29., 13:16

Az Európai Bíróság keresetet indít Málta ellen az Európai Unió Bíróságán az ún. aranyútlevél-program miatt, ami lehetővé teszi a gazdag külföldieknek, hogy bizonyos díj vagy befektetések fejében máltai állampolgárságot vásároljanak az országhoz való bármilyen kötődés nélkül.

A máltai útlevél birtoklása lehetővé teszi az EU-n kívüli külföldieknek, hogy az EU-s országokban éljenek és dolgozzanak, de a bizottság szerint ez a gyakorlat nem egyeztethető össze az uniós jogszabályokkal.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja után Málta felfüggesztette ezt a rendszert az orosz és fehérorosz állampolgároknak, de más országok polgárainak továbbra is nyitott maradt az állampolgárság-vásárlási lehetőség.

photo_camera Illusztráció: Jeremy Lightfoot/robertharding

Az EU végrehajtó testülete áprilisban felszólította a máltai kormányt a visszás gyakorlat teljes mértékű megszüntetésére, de Valletta nem foglalkozott kielégítően a bizottság aggályaival. Az EU tavaly Ciprus és Bulgária ellen is eljárást indított hasonló okokból. A két ország le is állította a programját, de Málta egyelőre elzárkózik ettől, mivel az aranyútlevél-program jelentős bevételt hoz az országnak.

A szigetország 2013 óta 1,1 milliárd eurónyi (465 milliárd forint) jövedelemre tett szert a programmal. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.