Bulgária eltörli az aranyútlevél-rendszert

március 24., csütörtök 16:19
1

A bolgár parlament jóváhagyott két törvénymódosítást, ami megszünteti a sokat vitatott „aranyútlevél” kiadásának gyakorlatát.

Az „aranyútlevél” jelentős befektetésért cserébe lehetővé tette a bolgár állampolgárság megszerzését. Ilyen útlevelet – ami az EU szerint is a korrupció és a pénzmosás melegágya – elsősorban gazdag kínai és orosz állampolgárok szereztek. A Máltán és Cipruson is létező jogintézmény alkalmazását az EU újra elítélte Ukrajna orosz katonai megszállása után.

2013 óta a Bulgáriában legalább 1 millió levát (191 millió forintot) befektető külföldiek állandó tartózkodási engedélyt szerezhettek, később pedig a bolgár állampolgárságot is megkaphatták, ha megkétszerezték a befektetett összeget, anélkül, hogy a jóval fáradságosabb hagyományos állampolgársági eljárást végig kellett volna csinálniuk.

A decemberben megalakult új bolgár kormány, ami a korrupció megszüntetését ígérte, januárban bejelentette a jogszabály eltörlésére irányuló szándékát, mivel egy korábbi módosító törvénytervezetet 2019-ben nem fogadtak el.

A bolgár igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kb. 100, eddig kiadott „aranyútlevél” közül 47-nél tapasztaltak szabálytalanságokat, ezért most minden ilyen ügyet újravizsgálnak. Bár a bolgár „aranyútlevelek” intézményét megszüntetik, az állandó tartózkodási engedély megszerzése továbbra is lehetséges bulgáriai befektetésért cserébe.

Brüsszel már többször felszólalt az ellentmondásos gyakorlattal szemben, és az Európai Parlament nem sokkal az Ukrajna elleni orosz háború kitörése után tovább növelte a nyomást az ügyben.

Az EU azt kérte a tagállamaitól, hogy azonnali hatállyal zárják ki az „aranyútlevél” megszerzése érdekében benyújtott orosz kérelmeket, és azonnal vizsgálják felül az elmúlt években benyújtott és már elfogadott kéréseket.

A hivatalos adatok szerint 2011 és 2019 között legalább 130 ezer ember kapott „aranyútlevelet” az EU tagországaiban, és ez összesen több mint 21,8 milliárd eurós bevételt jelentett az érintett országok számára.

Az „aranyútlevél” kiadásának gyakorlata érvényben van még Cipruson és Máltán, de március elején a máltai kormány is bejelentette, hogy felfüggeszti az „aranyútlevelek” kiadását orosz és fehérorosz állampolgároknak. (AFP via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt