Élő adásban nevezett provokátornak egy aggódó győrszentiváni civilt Győr polgármestere

környezetpusztítás
2022 szeptember 29., 8:52
comments 11

„Aggódó édesapaként lenne kérdésem polgármester úrhoz” - így kezdte mondandóját a GyőrPlusz rádió betelefonálója, aki a stúdió vendégének, Dézsi Csaba András győri polgármesternek tett fel kérdéseket.

Azt szerette volna tudni, hogy Dézsi miért nem folytat párbeszédet a győrszentiváni civilekkel, akik azért aggódnak, mert a falu határában, pár száz méterre a lakóházaktól épülhet Győr legújabb ipari parkja, és a város már el is kezdte felvásárolni a termőföldeket. A területet átminősítenék az ún. GIPZ, azaz jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezetté, és a faluban úgy tudják, akkumulátorgyárat építenek majd.

A településen példaszerűen profi civil ellenállást szerveztek, múlt héten a városháza előtt tüntettek. Kérdéseikre nem kapnak választ, és hiába volt lakossági fórum a témában, arra a polgármester nem ment el. Viszont arról beszélt a képviselőtestületi-ülésen és a baráti sajtónak, hogy nem is civilek szervezik az ellenállást, hanem valamiféle provokátorok, valami háttérszervezet.

Arra az egyszerű kérdésre, hogy tényleg akkumulátorgyárat akarnak-e építeni a területen, eddig senki sem válaszolt se egyértelmű igent, se nemet.

Az ügyről mi is forgattunk.

Az ugytudjuk.hu ma arról ír, a polgármester a győri rádió vendége volt, ahol ismét azt fejtegette, hogy a civilek mozgalmát valójában fizetett provokátorok szervezik.

A győrszentivániak már nyár óta szervezkednek, és 5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellen. Emellett az önkormányzattól független légszennyezettségi mérésre több mint 11 millió forintot gyűjtöttek össze. (Az önkormányzat elvileg állta volna a mérő költségét, de mivel az ipari park büdzséjéből finanszírozták volna, nem kértek belőle.) Dézsi nem áll szóba a tiltakozókkal, a felelősséget pedig a kormányhivatalra és az országgyűlési képviselőkre hárítja.

Dézsi a mostani adásban arról beszélt, hogy igenis jó húzás volt elődjei részéről az Ipari Park felépítése, és a bővítés tervezésénél több területet is megvizsgáltak, de valamiért ezt találták a legalkalmasabbnak. Mondta azt is, hogy 10 milliárdot kaptak a kormánytól a projektre, de azt nem említette, hogy ez valójában kölcsön, nem támogatás.

„Kialakult egy aggodalom” a szentivániakban, hogy ide veszélyes üzemek települnének, ami „megzavarja az életkörülményeiket, és elértéktelenednek a telkek” – mondta Dézsi.

„Van egy csoport, amely magát környezetvédőnek eladva próbál, jelen pillanatban sikeresen feszültséget és félelmet kelteni a szentiváni lakókban” – mondta, majd a szentiváni civileket egy olyan emberhez hasonlította, aki korábban magát környezetvédőnek kiadva meg akarta zsarolni az Audit, és ezért később börtönbe csukták. Elmondta, hogy szerinte ennyi aláírást nem lehet ilyen rövid idő alatt összeszedni, ezért úgy gondolja, hogy valami „nagyon jól szervezett szervezet áll a háttérben.

A szentiváni civilek vezetőire azt mondta, provokátorok, akik „ebből élnek meg, azért kapják a fizetésüket, hogy izgassák a lakosságot”.

Újra elmondta, hogy szerinte a tüntetést DK-s és MSZP-s politikusok szervezték.

A műsorba betelefonáló szentiváni férfi, (a felvételen 8:35-től) azt kérdezte a polgármestertől, hogy a szentiváni civileket miért a sajtóban pocskondiázza, miért nem ment el inkább a fórumra, és a nyílt városháza jegyében válaszolt a kérdésekre.

A polgármester válasza:

„No, kedves Takács úr, föltettek egy olyan kérdést SMS-ben, hogy kik ezek a provokátorok – nos ha ön is megkérdezné, akkor egy dolgot szeretnék mondani. Van otthon önöknél tükör? Mert akkor szerintem álljon elé, nézzen bele, és akkor látni fog egyet. Az a helyzet, hogy amikor a város azonnal reagál, és azt mondja, hogy megvesszük azt a mérőállomást, és független szakemberekkel fogunk elvégeztetni méréseket, és még el se mondjuk, milyen méréseket, mert ők fogják megmondani, hogy mit javasolnak, akkor ön és kedves barátai teljesen zavarba jönnek, homok került a gépezetbe, és azt mondják, nem bízunk az önkormányzatban, merjünk mérni! Ön az egyik olyan ember, aki meghiúsítja, hogy egy normális párbeszéd kialakuljon a szentivániakkal, provokálja a lakosságot, ijesztegeti az embereket. Ha már ezen gondolkozunk, hogy ki lehet ez, akkor köszönöm, hogy betelefonált, mert ön az egyik!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt