Orbán támogató üzenetet küldött a balkáni „kispályás Orbán-hasonmás”-nak

POLITIKA
2022 szeptember 29., 11:05
comments 2

Orbán Viktor nyomatékos támogatásáról biztosította a boszniai szerbeket és vezetőjüket, Milorad Dodikot a vasárnapi boszniai választások előtt - írja a Balkan Insight.

„Magyarország és Szerbia szomszédok, de Magyarország a Szerb Köztársaságot is tiszteletbeli szomszédjának tekinti” - mondta Orbán Viktor Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság választópolgáraihoz intézett videoüzenetében a bosznia-hercegovinai általános és elnökválasztás előtt.

Az üzenetet Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja és pártja, a Független Szociáldemokraták Szövetsége (SNSD) közösségi oldalakon osztották meg.

„Köszönöm Orbán Viktornak, a nagy államférfinak, és a szerb nép barátjának a támogatást”

- reagált lelkesen Dodik a Twitterén.

Orbán a videóban beszélt a Dodikhoz fűződő barátságáról és a szerbekhez fűződő kapcsolatáról is.

„Olyan embert ismertem meg benne, aki kész a béke megőrzésére, aki nyitott a párbeszédre, aki az [1995-ös] daytoni megállapodás tiszteletben tartása mellett áll ki, és aki mindig, minden alkalommal megvédi a szerb nép érdekeit” - mondta Orbán.

Orbán és Dodik régóta barátok. Tavaly decemberben, a Szerb Köztársaság (Republika Srpska, RS) központjában, Banja Lukában tett látogatása során Orbán Magyarország 100 millió eurós pénzügyi támogatást ajánlott fel a Szerb Köztársaságnak a régió stabilitásának fokozására. Júliusban Szijjártó Péter az első részlettel, 35 millió euróval érkezett Boszniába.

photo_camera Dodik és Orbán a Banja Luka-i reptéren Forrás: SNSDDodik Twitter

Dodik, a boszniai szerbek de facto vezetője a Szerb Köztársaság elnöki posztjára utazik, amelyet 2010-től 2018-ig töltött be, amikor is távozott az államelnöki posztra. Orbán, akinek kormánya évekig kevés figyelmet fordított Boszniára, 2019 óta szorosabbra fűzte kapcsolatait Dodikkal.

Decemberben Orbán arra figyelmeztetett, hogy Magyarország blokkolni fog minden olyan uniós lépést, amely Milorad Dodik boszniai szerb vezető szankcionálására irányul szeparatista tervei miatt. A magyar miniszterelnök „a Nyugat-Balkán stabilitásának kulcsának” nevezte Szerbiát és a boszniai szerbek uralta Szerb Köztársaságot.

Dodikra a brit kormány idén áprilisban szankciókat vetett ki. Azzal indokolták a lépést, hogy a politikus megpróbálja aláásni Bosznia-Hercegovina legitimitását és az ország működőképességét.

Dodik és a magyar kormány közös ügyeiről korábban Magyar segítséggel verheti szét Bosznia-Hercegovinát a „kispályás Orbán-hasonmás” címmel írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt