Szankciókat vetett ki a brit kormány Milorad Dodikra

külföld
2022 április 11., 18:31

Nincs ma jó napja az Orbán-kormány balkáni kebelbarátainak: Nikola Gruevszki volt Észak-Macedón miniszterelnökre az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma rótt ki szankciókat, Milorad Dodikra, Bosznia-Hercegovina háromfős elnökségének szerb tagjára és Zeljka Cvijanovicra, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökére pedig az Egyesült Királyság kormánya. (Dodikot az amerikaiak már januárban szankcionálták.) A britek azzal indokolták a lépést, hogy a két politikus megpróbálja aláásni Bosznia-Hercegovina legitimitását és az ország működőképességét.

Dodik és Orbán a Banja Luka-i reptéren
photo_camera Dodik és Orbán a Banja Luka-i reptéren Forrás: SNSDDodik Twitter

„Ez a két politikus szándékosan aláássa a nehezen kivívott bosznia-hercegovinai békét. Vlagyimir Putyin orosz elnök által bátorított meggondolatlan magatartásuk a stabilitást és a biztonságot fenyegeti az egész Nyugat-Balkánon” - mondta Liz Truss brit külügyminiszter. A szankciók értelmében nem utazhatnak be az országba, ottani vagyonukat pedig befagyasztották. Dodikot állítólag nem hatotta meg túlságosan a dolog, a Klix nevű bosnáyk portálnak azt mondta, nincs semmilyen vagyona az Egyesült Királyságban és már 10 éve nem járt ott.

Dodik és a magyar kormány közös ügyeiről Magyar segítséggel verheti szét Bosznia-Hercegovinát a „kispályás Orbán-hasonmás” című cikkében írt Sarkadi Zsolt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.