Szankciókkal válaszolt az orosz annexió hivatalos bejelentésére az Egyesült Államok

háború
szeptember 30., 16:34
comments 2

A Vlagyimir Putyin-féle „ünnepélyre” válaszul az Egyesült Államok új szankciókat vet ki olyan orosz tisztviselőkre, családtagjaikra és szervezetekre, akik elősegítették az annexiót.

Az amerikai pénzügyminisztérium közölte, hogy az orosz katonai-ipari komplexum 14 szereplője, az ország központi bankjának két vezetője, vezető tisztségviselők családtagjai és az orosz törvényhozás 278 tagja ellen vezetnek be intézkedéseket, „amiért lehetővé tették Oroszországnak a látszatnépszavazásokat és a szuverén ukrán területek annektálására tett kísérletet.”

A szankciókkal sújtottak között vannak:

 • Elvira Nabiullina, az orosz központi bank elnöke, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi tanácsadója,
 • Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes,
 • Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter családja,
 • 109 Állami Duma-tag,
 • az orosz Szövetségi Tanács 169 tagja.

Ezenkívül az amerikai pénzügyminisztérium szankcionált

 • 14 beszállítót, köztük két nemzetközi beszállítót „Oroszország katonai ellátási láncainak támogatása miatt”,
 • 57 új szervezetet Oroszországban és a Krímben, amiket az USA azzal vádol, hogy segítették „az orosz hadsereg brutális támadását Ukrajna ellen”,
 • az orosz védelmi beszerzésekkel kapcsolatos célpontok között volt egy kínai beszállító, amelyet a pénzügyminisztérium azzal vádolt, hogy támogatta a Radioavtomatika nevű, az USA által megjelölt orosz védelmi beszerző céget.

Az USA figyelmeztetést adott ki más Oroszország háborús erőfeszítéseit támogató országoknak is. Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint az Egyesült Államok Oroszországgal szembeni jelenlegi exportellenőrzései alkalmazhatók olyan harmadik országbeli szervezetekre, amik Oroszország és Fehéroroszország katonai és ipari szektorának anyagi támogatást kívánnak nyújtani. (The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt