Vlagyimir Putyin: „Négy új régiója van Oroszországnak”

háború
2022 szeptember 30., 13:08
comments 40

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette az ukrajnai Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk régiók hivatalos annektálását. Szerinte a négy megye bekebelezése „emberek millióinak akarata”, akiknek „közös történelmük” van az Orosz Föderációval. Azt mondta, nem célja a Szovjetunió újjáépítése, de „semmi sem erősebb, mint ezeknek az embereknek az akarata, hogy visszatérjenek történelmi gyökereikhez”.

photo_camera Fotó: GAVRIIL GRIGOROV/AFP

Putyin a Kremlben tartott „ünnepi” beszédében azt mondta, a donbassziak „a kijevi rezsim által végrehajtott embertelen terrortámadások áldozatai”. Az orosz elnök régóta állítja, hogy Ukrajna célba veszi a kelet-ukrajnai oroszokat, és többször hangoztatta azt a vádat, hogy Ukrajna népirtást hajtott végre az ország keleti részén. Azt kérte, hogy egyperces néma csenddel emlékezzenek meg az ukrajnai „különleges művelet” során elhunyt katonákról és „Nagy-Oroszország hőseiről”.

Putyin felszólította Ukrajnát, hogy azonnal hagyjon fel minden katonai akcióval, és a háborúval, „amit már 2014-ben elkezdtek.” „Kijevnek újra le kell ülnie a tárgyalóasztalhoz” – mondta.

„Nyitottak vagyunk erre, ezt már többször kijelentettük.Az ukrán hatóságoknak azonban tiszteletben kell tartaniuk a nép akaratának kinyilvánítását” – mondta Putyin, utalva az ukrán területeken tartott „népszavazásokra.”

Putyin ezután megismételte korábbi állításait, miszerint a Nyugat a Szovjetunió bukása óta arra törekszik, hogy meggyengítse és térdre kényszerítse Oroszországot.

„A Nyugat új lehetőségeket keres arra, hogy lecsapjon ránk, mindig is arról álmodtak, hogy államunkat kisebb államokra bontsák, amelyek egymás ellen harcolnak” – állította.

Azzal vádolta a Nyugatot, hogy „kapzsi”, és azt akarja, hogy Oroszország a gyarmatává váljon. „A Nyugat mindent kész megtenni, hogy kirabolja a világ összes többi országát – mondta. – Rabszolgák tömegének akarnak látni bennünket.”

„Nekik nem kell Oroszország. Nekünk kell Oroszország!” – jelentette ki a jelen lévő tisztviselők tapsa közepette.

link Forrás

Putyin szerint Oroszország nagyszerű ország, nagyszerű civilizációval, ami nem hajlandó a Nyugat által diktált „hamis szabályok” szerint élni. A Nyugat azt hiszi, „az ő civilizációja és neoliberális kultúrája az aranymérce mindenki más számára, miközben egyoldalúan dönt arról, hogy kinek van joga az önrendelkezéshez, és kinek nincs.”

photo_camera Fotó: MIKHAIL METZEL/AFP

Putyin szerint a nyugati elit mindig gyarmatosító volt, és az is marad. „Diszkriminálnak és különbséget tesznek az első és a másodosztályú nemzetek között.”

Az orosz elnök a megszállt ukrajnai területek elcsatolásáról szóló szerződéseket a négy megye oroszok által kinevezett vezetőivel együtt írta alá. A ceremónia résztvevői vigyázzba állva hallgatták a himnuszt. Putyin egy sorban állt az új vezetőkkel, majd a himnusz végén megfogták egymás kezét és ünnepeltek. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.