Az Ian hurrikán legalább 42 embert megölt Floridában

katasztrófa
2022 október 01., 05:18

Floridában már legalább 42 halálos áldozatot találtak meg az Ian hurrikán után a mentőegységek – közölték az állam hatóságai a péntek esti órákban.

A hurrikán helyi idő szerint délután ismét elérte a szárazföldet Dél-Karolina partjainál, károkat és áradásokat okozott, de az ereje meg sem közelítette a dél-nyugat-floridai pusztítást. Az Ian-hurrikán Dél-Karolinában óránként 110 km/órás sebességgel ért partot, és folyamatosan veszít erejéből, ahogy észak felé halad.

A vihar szerda éjjel 4-es erősségű hurrikánként 240 km/órás széllökésekkel csapott le Florida dél-nyugati partvidékére, Fort Myers városának jó részét a földdel téve egyenlővé.

Pusztítás Fort Myers Beachen
photo_camera Pusztítás Fort Myers Beachen Fotó: Joe Raedle/Getty Images/AFP

A péntek esti összesítés szerint a vihar nyomán több államban, összesen 2 millió háztartásban nem volt áram: Floridában 1,57 millió, Észak-Karolinában 263 ezer, Dél-Karolinában 165 ezer, és Virginia állam déli részén további 52 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A mentés, a kárelhárítás és -felmérés Floridában folytatódott, Dél-Karolinában is elkezdődött a károk összegzése és a vihar nyomainak felszámolása.

Közben Florida kormányzója határozottan figyelmeztette azokat, akik megpróbálnák kihasználni a vihar okozta nehéz helyzetet, mások szenvedését. Ron DeSantis a péntek esti sajtótájékoztatóján azt mondta: Florida a jogrend állama és közössége. „Még csak ne is gondoljon senki fosztogatásra” – mondta, hozzátéve, hogy Florida a „második alkotmány-kiegészítés állama”, amivel az USA alkotmányának az önvédelem jogáról szóló kitételére utalt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.