Beindult a norvég gázt szállító lengyel és a Bulgáriát ellátó vezeték

külföld
2022 október 01., 14:56
comments 16

Beindult a Baltic Pipe

Beüzemelték a norvég gázt Dánián keresztül Lengyelországba szállító, évi 10 milliárd köbméter kapacitású vezetékrendszert szombaton. A Szczecin mellett fekvő északnyugat-lengyelországi Goleniówban lévő kompresszor-állomás keddi avatásán Andrzej Duda lengyel elnök hangsúlyozta:

a Baltic Pipe lehetővé teszi a lengyelországi gázszállítások diverzifikációját, megerősíti Lengyelország szuverenitását, és függetleníti az országot az orosz szállításoktól.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök egészen odáig ment, hogy az új vezetéknek köszönhetően Európában a gázszállítások terén "véget ér az orosz dominancia korszaka, amelyet zsarolás, fenyegetések, nyomásgyakorlás jellemzett." A szombaton beindított vezetéken a PGNiG lengyel állami gázszolgáltató mintegy 900 millió köbméter gáz szállítását tervezi az év végéig.

photo_camera Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Átadták a Bulgária és Görögország közti vezetéket

"Ez a vezeték képes megváltoztatni az Európában fennálló energiabiztonsági helyzetet," mondta Ursula von der Leyen a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezeték szombati átadóján. Az Európai Bizottság elnök kiemelte:

"Az emberek Bulgáriában és szerte Európában is a bőrükön érzik Oroszország háborújának következményeit, ám az ilyen projekteknek hála Európának elegendő földgáza lesz télire".

A két országot összekötő vezeték júliusban készült el, most indult meg rajta a szállítás. Beüzemelése jelentősen növeli Bulgária energiabiztonságát, mert Oroszország április végén leállította az oda irányuló gázszállítást. Az évi hárommilliárd köbméter kapacitású, 183 kilométer hosszú vezeték megépítését közel 250 millió euróval támogatta az Európai Bizottság.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt