Magyarország a téli időszakra halasztott fizetést kap a földgázra a Gazpromtól

energia
október 3., 14:07
comments 17

A Portfolio azt írja, az árak szélsőséges kilengése miatt két intézkedést hozott az MVM:

  1. A világpiaci árak hatásának mérséklése céljából halasztott fizetésben állapodott meg a magyar MVM Csoport és az orosz Gazprom az előttünk álló téli időszakra.
  2. Átalakításokat és energetikai fejlesztéseket tervez a földgáztároló kapacitás hatékonyabb hasznosítására, aminek részeként a hajdúszoboszlói tárolónál 800 millió m3 párnagáz letermeléséről döntöttek.
photo_camera Illusztráció: Romain Doucelin/Hans Lucas via AFP

A kormány szerint a halasztott fizetés lehetőségének időszakos beemelése a szerződésbe növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét és likviditási biztonságát. Az energiaellátás biztonságát a 2021. szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és az azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek garantálják – írja a lap.

A Portfolio a lépést úgy értékeli, hogy igazából csak néhány hónapos fizetési haladékot kaphattunk. Azt írják, a halasztott fizetés nem jelent olcsóbb gázt, a vállalatok és a lakosság nem élvezhet tartós tehercsökkenést. Az elképzelhető, hogy a téli hónapokban nem lesz olyan nagy energiaimport-számlája az országnak, mint amúgy lenne, de összességében továbbra is a világpiaci áron – illetve talán kicsivel fölötte – kapja Magyarország az orosz gázt, csak a fizetés havi lefutása változik – írják.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt