Mégsem csökkenti a leggazdagabbak adóját a brit kormány

POLITIKA
2022 október 03., 07:51
comments 1

Visszavonta a brit kormány azt a tervezetet, amely a legjobban keresők jövedelemadóját csökkentette volna - jelentette be Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter hétfő reggel. Mindezt azután, hogy a kormányon lévő Konzervatív Párt képviselői közül egyre többen tiltakoztak a tíz napja bejelentett „gazdaságélénkítő" terv ellen.

Kwarteng bejelentésében azt mondta, „nyilvánvaló, hogy az adókulcs eltörlése elvonja a figyelmet az ország előtt álló kihívásokról és az azokra irányuló erőfeszítésekről"- írja az AP.

photo_camera Fotó: DANIEL LEAL/AFP

A tervezet szerint 2023 tavaszától eltörölték volna a személyi jövedelemadó legfelső kulcsát azoknál, akik évi 150 ezer fontnál (72 millió forint) többet keresnek. Nekik eddig a 150 ezer fontot meghaladó jövedelmük 45 százalékát kellett befizetniük a költségvetésbe. Ez a gyakorlatban a legtöbbet kereső 660 ezer brit polgárt érintette volna, akik átlagosan 10 ezer fonttal többet tarthattak volna meg így évente.

Liz Truss alig egy hónapja lett az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Szeptember 23-án az elmúlt ötven év legnagyobb adócsökkentési programját jelentette be, hogy beindítsa a brit gazdaság növekedését. A tervezet tartalmazta a 45 milliárd fontos adócsökkentést is. A javaslatot - a válságra hivatkozva - még képviselőtársai sem támogatták, hatására rekord alacsonyra zuhant a font árfolyama a dollárral szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.