Mégsem csökkenti a leggazdagabbak adóját a brit kormány

POLITIKA
október 3., 7:51
comments 1

Visszavonta a brit kormány azt a tervezetet, amely a legjobban keresők jövedelemadóját csökkentette volna - jelentette be Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter hétfő reggel. Mindezt azután, hogy a kormányon lévő Konzervatív Párt képviselői közül egyre többen tiltakoztak a tíz napja bejelentett „gazdaságélénkítő" terv ellen.

Kwarteng bejelentésében azt mondta, „nyilvánvaló, hogy az adókulcs eltörlése elvonja a figyelmet az ország előtt álló kihívásokról és az azokra irányuló erőfeszítésekről"- írja az AP.

photo_camera Fotó: DANIEL LEAL/AFP

A tervezet szerint 2023 tavaszától eltörölték volna a személyi jövedelemadó legfelső kulcsát azoknál, akik évi 150 ezer fontnál (72 millió forint) többet keresnek. Nekik eddig a 150 ezer fontot meghaladó jövedelmük 45 százalékát kellett befizetniük a költségvetésbe. Ez a gyakorlatban a legtöbbet kereső 660 ezer brit polgárt érintette volna, akik átlagosan 10 ezer fonttal többet tarthattak volna meg így évente.

Liz Truss alig egy hónapja lett az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Szeptember 23-án az elmúlt ötven év legnagyobb adócsökkentési programját jelentette be, hogy beindítsa a brit gazdaság növekedését. A tervezet tartalmazta a 45 milliárd fontos adócsökkentést is. A javaslatot - a válságra hivatkozva - még képviselőtársai sem támogatták, hatására rekord alacsonyra zuhant a font árfolyama a dollárral szemben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt