Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

TUDOMÁNY
2022 október 03., 10:13

A 2022-es orvosi-élettani Nobel-díjat a svéd Svante Pääbo kapja az evolúciós genetika területén elért eredményeiért, jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

A 67 éves svéd tudósnak a neandervölgyi ember genomjának szekvenálásáért és a paleogenomika tudományterületének megalapításáért ítélték oda az elismerést - írták a közleményben. Paabo kutatása kimutatta, hogy a neandervölgyi és gyenyiszovai ember között keveredés volt.

photo_camera Svante Pääbo 2015-ben. Fotó: STEVE JENNINGS/AFP

Idén az esélyesek közé sorolták Karikó Katalin biokémikust, kutatóbiológust, a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcina egyik fejlesztőjét is.

Az orvostudományi díj a Nobel-díj bejelentések hetét nyitotta meg. Kedden a fizikai, szerdán a kémiai, csütörtökön pedig az irodalmi díj győztesét jelentik be. A 2022-es Nobel-békedíjat pénteken, a közgazdasági díjat pedig október 10-én hirdetik ki.

A kitüntetett 10 millió svéd koronát (375 millió forintnyi összeget) kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át. (AP News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.