Előre szóltak a kormánynak, hogy ettől veszélybe kerülhet az egészségügy, mégis megcsinálták

Lezárt tartalom a Kör tagjainak Egészségügy
2022 október 05., 12:30
comments 15
  • Mostanáig titkolta a kormány, mi alapján szigorította 2020-ban az egészségügyi dolgozók másodállását a magánszektorban.
  • Két évvel a törvény elfogadása után kiadtak egy anyagot, ami állítólag megalapozta a döntést.
  • A szöveg csak röviden tárgyalja ezt a kérdést, figyelmeztetve a kormányt, hogy a túlzott sietséggel veszélybe kerülhet az egészségügy rövid távú működése.
  • Az Orvosi Kamara szerint emiatt hiányzik a kórházakból a nőgyógyászok derékhada.

Egészen a Kúriáig ment az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy ne kelljen elárulnia, milyen tanulmányokra alapozta az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetését. Ez volt az a törvény, ami 2020 októberében jelentősen megemelte az orvosok fizetését, de egyúttal szigorú feltételeket is szabott.

Szél Bernadett korábbi országgyűlési képviselő a parlamenti szavazás másnapján kérte ki az előzetes hatásvizsgálatokat, amiket arra hivatkozva titkoltak, hogy jövőbeni döntéseket alapoznak meg. Első fokon tavaly júniusban, másodfokon októberben, a Kúrián idén áprilisban mondták ki, hogy nyilvánosságra kell hozni a dokumentumokat. Hónapokon át mégsem hajtották végre az ítéletet.

photo_camera Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós exemberminiszter. Az elmúlt években ők feleltek az egészségügyért Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Szél ezután a Belügyminisztériumhoz fordult, mivel időközben odatelepítették az egészségügyet. Két évvel a törvény elfogadása után végül kapott egy 43 oldalas szöveget, amiből kiderül, hogy a kormány részben az ellenkezőjét csinálta annak, amit a szakértők javasoltak.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt