Az ukrán erők felszabadítottak egy Luhanszk megyei falut

háború
2022 október 06., 18:38
comments 1

Az ukrán erők felszabadították Hrekivka falut az orosz megszállás alól a Donyec-medencei Luhanszk megyében – közölte Szerhij Hajdaj, a régió kormányzója.

„Hrekivka felszabadult. A heves harcok folytatódnak a luhanszki régió más településeiért” – írta bejegyzésében a kormányzó, aki szerint az oroszok Harkiv megyéből és a Donyeck megyei Liman városból a luhanszki régió területére menekültek, így nehezebb lesz onnan kiűzni őket.

Az Ukrajinszka Pravda azt írja, szerda éjjel Hajdaj azt mondta, az ukrán erők már hat települést vettek vissza az orosz megszállás alól, de a települések nevét nem árulta el.

Ukrán lobogó egy szétlőtt ház előtt Izjum közelében. Az ukrán hadsereg sikeresen épít szeptember eleji harkivi áttörésére, és már Luhanszk északi részén fenyegeti az orosz megszálló erőket.
photo_camera Ukrán lobogó egy szétlőtt ház előtt Izjum közelében. Az ukrán hadsereg sikeresen épít szeptember eleji harkivi áttörésére, és már Luhanszk északi részén fenyegeti az orosz megszálló erőket. Fotó: JUAN BARRETO/AFP

Az ukrán vezérkar az esti helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az orosz erők Donyeck megyében visszavonulás közben felrobbantottak egy gátat, emiatt a víz elöntötte Rajhorodok települést. A vezérkar arról is beszámolt, hogy a Luhanszk megye orosz megszállás alatti részében lévő Kagyijivkában az oroszok megsemmisítik az archívumokat és egyéb iratokat, főleg azokat, amik a megszállást dokumentálják, Szvatove településen pedig aláaknázták a főbb infrastrukturális létesítményeket, épületeket és területeket.

Zelenszkij: Putyin nem marad életben, ha atomfegyvert vet be

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton szólalt fel az ausztráliai Sydney-ben lévő Lowy Intézetben. Itt Zelenszkij azt mondta: Putyin nem marad életben, ha atomfegyvert vet be az ukrajnai háborúban. „Tisztában van azzal, hogy atomfegyver bevetése után már nem tudja úgymond megmenteni az életét, én ebben biztos vagyok” – mondta az ukrán elnök, aki szerint kérdéses, hogy Putyin kellőképpen az irányítása alatt tartja-e az orosz hadműveleteket ahhoz, hogy taktikai nukleáris csapást indíthasson. Zelenszkij szerint „az oroszoknak nehéz mindent ellenőrizniük, ami az országukban történik, mint ahogy nem irányítanak mindent abból sem, ami a csatatéren zajlik”. Szerinte a világ „soha nem bocsátja meg sem Putyinnak, sem Oroszországnak” azt, ha atomfegyvert vet be.

Zelenszkij beszélgetett Kijevben Rafael Grossival, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetőjével. Zelenszkij azt mondta, fontos a NAÜ-misszió jelentése, amit a küldöttség a zaporizzsjai atomerőműben tett látogatása után készített, és megköszönte Grossinak, hogy segített az orosz hadsereg által elrabolt Ihor Murasovnak, az atomerőmű vezérigazgatójának kiszabadításában.

Zelenszkij szerint a NAÜ-nek el kell ítélnie Putyinnak azt a döntését, amivel a zaporizzsjai atomerőművet Oroszország tulajdonának nyilvánította. Szerinte Ukrajna és Európa nukleáris biztonságának garantálására az egyetlen lehetőség az atomerőmű területének teljes demilitarizálása. Zelenszkij szerint az erőmű területén még mindig 500 orosz katona van. Az elnök szerint a zaporizzsjai atomerőmű újraindítása is fontos, lehetővé tenné, hogy ne csak az ukrajnai, hanem az európai fogyasztókat is el tudja látni árammal.

Rafael Grossi azt mondta, Putyinnak a zaporizzsjai atomerőmű orosz tulajdonba helyezéséről hozott döntése sérti a nemzetközi jogot, az változatlanul ukrán létesítmény. Az erőművel kapcsolatos minden kérdésben a NAÜ kizárólag Ukrajnával veszi fel a kapcsolatot – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.