Pilótasztrájk miatt több száz járatát törölte az Eurowings német légitársaság

Több száz járatot törölt az Eurowings német légitársaság a pilótákat képviselő szakszervezet, a Vereinigung Cockpit (VC) sztrájkja miatt.

A Lufthansa csoporthoz tartozó diszkont légitársaságnál egész napra meghirdetett sztrájk miatt több budapesti járatot is töröltek.

A cég közleménye szerint a figyelmeztető sztrájk ellenére nem omlott össze teljesen a menetrend, mindenekelőtt azért, mert az Eurowings Europe nevű osztrák leányvállalatnál felvették a munkát a pilóták. Így több mint 30 ezer embert (kb. minden 2. utast) eljuttatnak célállomásukra.

photo_camera Illusztráció: FrankHoermann/SVEN SIMON/Picture-Alliance via AFP

Az Eurowings naponta átlagosan kb. 500 járatot üzemeltet, németországi és európai repülőterekre szállítja utasait. Központja a düsseldorfi nemzetközi repülőtér, ott 118 járatot kellett törölni, és utasok 10 ezreit sújtó fennakadások keletkeztek egy sor további németországi és külföldi repülőtéren is.

A társaság aránytalannak és felelőtlennek nevezte a VC akcióját. A szakszervezet szerint a bértárgyalások sikertelensége miatt nem volt más választás, mint a figyelmeztető sztrájk. Az érdekképviselet elsősorban a munkakörülmények javítását sürgeti.

A VC a Németországban működő kereskedelmi légitársaságoknál dolgozó pilóták, fedélzeti mérnökök és repülésoktatók, kb. 10 ezer munkavállaló érdekeit képviseli. Legutóbb szeptember elején szerveztek eredményes sztrájkot, a Lufthansa csoport névadó légitársaságánál, ahol a kezdő első tiszteknek bő 20 százalékos, a legmagasabb fizetési kategóriába tartozó kapitányoknak 5,5 százalékos béremelést harcoltak ki, és megállapodtak a céggel, hogy 2023 június végéig nem hirdetnek újabb munkabeszüntetést. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt