Hat embert vádolnak az indonéz focimeccsen meghalt több mint 130 ember miatt

külföld
október 7., 4:23

Hat embert, köztük rendőröket és a meccs szervezőit vontak büntető eljárás alá az indonéziai focimeccsen kialakult pánik miatt, ami legalább 131 ember halálát okozta.

A tragédia szombaton történt Kelet-Jáva Malang régiójában, amikor a hazai csapat 23 év után után először kikapott a közeli városból érkező nagy riválistól, és a dühös fanatikusok köveket dobálva a pályára rohantak, a rendőrök pedig a FIFA kifejezett tiltásával és a józan ésszel dacolva könnygázzal kezdtek lődözni a stadionon belül. Ettől a nézők pánikba estek és menekülni kezdtek a lelátókról, és a kijáratoknál halálra taposták egymást, mivel azok közül nem volt mindegyik nyitva, és nagyon szűkek is voltak.

photo_camera Megemlékezés az áldozatokról. Fotó: SURYANTO/Anadolu Agency via AFP

A rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyanúsítottak között van az ország élvonalbeli profi labdarúgó-osztályának adminisztrátora, aki felelős azért, hogy a stadionok megfelelő működési tanúsítvánnyal rendelkezzenek. A vizsgálat szerint ugyanis a malangi stadion nem felelt meg a tanúsítvány követelményeinek, és nem ellenőrizték megfelelően.

Vádat emelnek három rendőr ellen is könnygáz használat miatt a szervezőbizottság vezetője és a hazai klub, az Arema FC biztonsági tisztje ellen. Halált okozó gondatlansággal vádolják őket, amely legfeljebb öt év börtönbüntetéssel büntethető.

A rendőrség elmondása szerint a klub illetékesei nem tartották be a biztonsági követelményeket, és a stadion befogadóképességénél nagyobb tömeget engedtek be, míg a felügyelők elhagyták a kijáratokat.

photo_camera Fotó: GARRY LOTULUNG/NurPhoto via AFP

Korábban már az Indonéz Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága egész életére eltiltotta a rendező Arema FC két alkalmazottját: a biztonsági főnököt és a meccsek szervezésének fő felelősét. A klub, amelyre 7 milliárd forintnak megfelelő büntetést is kiszabtak, ebben az idényben már nem rendezhet hazai meccset. Az érintett rendőröket pedig kirúgták. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt