Liverpoolban lesz az Eurovíziós dalfesztivál jövőre

KULTÚRA
2022 október 7., 19:25

Liverpool rendezi meg Ukrajna nevében az Eurovíziós dalfesztivált 2023-ban, írja a The Guardian. A versenyt 25 év után először rendezik meg az Egyesült Királyságban, mivel Ukrajna a háború miatt nem tud otthont adni az eseménynek.

Liverpool egyike volt annak a 20 városnak, amelyik felajánlotta, hogy megrendezi a jövőre az eseményt, a város végül Glasgow-t előzte meg a versenyben.

photo_camera Fotó: CHRISTOPHE GATEAU/dpa Picture-Alliance via AFP

Az olaszországi Torinóban májusban több mint 160 millióan nézték a világ minden tájáról a három napos eseményt. A versenyt az ukrán Kalush Orchestra nyerte Stefania című dalával, amit az ország összes édesanyjának dedikált a folk-rap banda.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt remélte, hogy a jövő évi versenyt Mariupol kikötővárosában rendezik meg, de a harcok miatt ez kivitelezhetetlen. Az Egyesült Királyság vállalta, hogy Ukrajna nevében megrendezi fesztivált, miután az ország a második helyen végzett Sam Ryder Spaceman című dalával. Ez 1996 óta a legjobb helyezés.

photo_camera Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

Liverpool olyan kulturális programsorozatot szervez, ami „a modern Ukrajnát - egy progresszív, kreatív és ambiciózus országot” képviseli.

A programok középpontjában az ukrán és liverpooli művészek közötti koprodukció áll majd. A szobrokat és emlékműveket Liverpool-szerte a hagyományos ukrán kalapokba (vinokba) öltöztetik, amik az oroszok elleni küzdelem során az ellenállás jelképévé váltak.

A rendezvényen ukrán utcai művészek is részt vesznek, és kiállítást is tartanak a húsvétkor az ukrán kultúra központi részét képező festett tojásokból.

Claire McColgan, a liverpooli kultúráért felelős igazgató szerint a programsorozat „mentőöv” lesz a város vendéglátóipara számára, ami még mindig a lábadozik a koronavírus-járvány után.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt