Ennek a hídrobbanásnak stratégiai és szimbolikus jelentősége is van

háború
2022 október 08., 09:19
comments 46

Stratégiailag és szimbolikusan is kiemelten fontos helyszínen történt robbanás szombat hajnalban a Kercsi-szorosi hídon, a Tamany-félsziget felőli útszakaszon. Ez a híd köti össze Oroszországot a 2014-ben megszállt Krím-félszigettel.

Stratégiailag azért jelentős, mert a híd az orosz csapatok fegyver, élelmiszer és üzemanyag-utánpótlásának is fontos útvonala. A krími hatóságok közölték, hogy az utánpótlást alternatív útvonalon biztosítják.

Szimbolikus jelentőségét pedig jól mutatja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen adta át a hidat a megnyitóünnepségen 2018-ban.

link Forrás

A robbanás után leállították a járműforgalmat a hídon, ahogy a Moszkvából és Szentpétervárról Szimferopolba tartó legközelebbi vonatokat is. Az egyik útpálya beleomlott a tengerbe két hídláb között.

link Forrás

Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság szerint egy teherautó felrobbanása után omlott be a híd. FRISSÍTÉS: Az első beszámolók még arról szóltak, hogy nincsenek halálos áldozatok, az orosz hatóságok azóta arról számoltak be, hárman meghaltak. A robbanásról ez a felvétel terjed:

link Forrás

Egyelőre a végrehajtás pontos módját nem lehet ismerni, és nem is vállalta senki magára. Az ukrán csatornák ugyanakkor nem is leplezik az örömüket.

„A Krím, a híd, a kezdet. Mindent, ami illegális, meg kell semmisíteni, mindent, amit elloptak, vissza kell vinni Ukrajnába, mindent, ami orosz és a megszállással kapcsolatos, el kell kergetni” - írja Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij tanácsadója, az ukrán kormány pedig nagyjából úgy kommentálta a hírt Twitteren:

„Hát ez elég égő!

link Forrás

Putyin elrendelte egy kormánybizottság felállítását az eset kivizsgálására. Vlagyimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke szerint Ukrajna a felelős. (MTI, WSJ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.