Észak-Korea szerint önvédelemből hajtották végre a rakétakísérleteket

külföld
2022 október 08., 07:47
comments 3

Az észak-koreai nemzeti légiközlekedési hatóság egyik szóvivője szombaton azt mondta, hogy Észak-Korea az Egyesült Államok katonai fenyegetéseire reagálva, önvédelemből hajtotta végre a rakétakísérleteket, amelyek szerintük nem jelentenek közvetlen veszélyt a légi közlekedésre vagy a szomszédos országokra.

A szóvivő azt mondta, a tesztkilövés „rendszeres és tervezett része az önvédelemnek, hogy az ország megvédhesse biztonságát és a térség békéjét az Egyesült Államok katonaságának közvetlen fenyegetéseitől, amelyek már több mint fél évszázada tartanak”.

Észak-Korea szeptember vége óta, csütörtökön hatodik alkalommal hajtott végre ballisztikus rakétakísérletet, kedden pedig olyan, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely 2017 óta először, Japán fölött haladt el.

Az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezete (ICAO) nemrég egyhangúlag elítélte Phenjan aktív rakétatevékenységét, az észak-koreai légiközlekedési hatóság szóvivője szerint azonban Phenjan „kategorikusan elítéli és elutasítja” az ICAO állásfoglalását, amely szerinte csak „az Egyesült Államoknak és hűbéres csatlósainak politikai provokációja, amely Észak-Korea szuverenitását igyekszik megsérteni”.

Múlt hét végén közös dél-koreai-amerikai-japán tengeri hadgyakorlat kezdődött a Koreai-félszigetnél, Phenjan rakétatevékenységére pedig Dél-Korea és az Egyesült Államok is rakétagyakorlatokkal válaszolt.

Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétákat teszteljen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.