Minden eddiginél több brit vallja magát melegnek, leszbikusnak vagy biszexuálisnak

lmbtq
2022 október 08., 16:07
comments 33

A növekvő társadalmi elfogadottságnak köszönhetően egyre többen vallják magukat leszbikusnak, melegnek vagy biszexuálisnak az Egyesült Királyságban. Az arányuk különösen magas a Z generáció tagjai közt - derül ki a Stonewall brit LMBTQ szervezet és a brit Ipsos közös kutatásából, a Rainbow Reportból. A telje brit társadalom 5 százaléka határozza meg magát biszexuálisként, 3 százaléka melegként, 1 százaléka leszbikusként, 2 százaléka pedig aszexuálisként.

photo_camera Felvonuló tinik a 2022-es londoni Pride-on Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

Nagy eltérés mutatkozik azonban életkor szerint: minél fiatalabbak, annál kevesebben vallják magukat heteroszexuálisnak. A Z generációs fiataloknak (akik 1996 után születtek) csupán 71 százaléka mondja magáról, hogy heteroszexuális, és 14 százalékuk azt, hogy bi- vagy pánszexuális, míg a baby boomereknél (az 1946-1964 között születettek) ez 91 és 2 százalék. Érdekes adat, hogy többen, 5 százalékuk vallja magát aszexuálisnak, míg leszbikusnak 3, melegnek pedig 2 százalékuk.

Amikor a Z generációhoz tartozó fiatalokat konkrétan arról kérdezték, kikhez vonzódnak, mindössze 53 százalékuk válaszolta azt, hogy kizárólag az ellenkező nem érdekli, 42 százalék vonzalmai pedig queerként írható le. Ebből arra lehet következtetni, hogy az LMBTQ kapcsolatok és identitások ma kevésbé maradna rejtve, és egyre többen bújnak elő.

A jelentés nem talált jelentős különbséget a szexuális irányultságot illetően etnikai hovatartozás, társadalmi osztály és iskolai végzettség szerint. A megkérdezettek 39 százaléka mondta azt, hogy van leszbikus vagy meleg családtagja és/vagy közeli barátja, és 22 százaléknak biszexuális családtagja és/vagy közeli barátja. (Dazed Digital)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt