Minden eddiginél több brit vallja magát melegnek, leszbikusnak vagy biszexuálisnak

lmbtq
2022 október 08., 16:07

A növekvő társadalmi elfogadottságnak köszönhetően egyre többen vallják magukat leszbikusnak, melegnek vagy biszexuálisnak az Egyesült Királyságban. Az arányuk különösen magas a Z generáció tagjai közt - derül ki a Stonewall brit LMBTQ szervezet és a brit Ipsos közös kutatásából, a Rainbow Reportból. A telje brit társadalom 5 százaléka határozza meg magát biszexuálisként, 3 százaléka melegként, 1 százaléka leszbikusként, 2 százaléka pedig aszexuálisként.

Felvonuló tinik a 2022-es londoni Pride-on
photo_camera Felvonuló tinik a 2022-es londoni Pride-on Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

Nagy eltérés mutatkozik azonban életkor szerint: minél fiatalabbak, annál kevesebben vallják magukat heteroszexuálisnak. A Z generációs fiataloknak (akik 1996 után születtek) csupán 71 százaléka mondja magáról, hogy heteroszexuális, és 14 százalékuk azt, hogy bi- vagy pánszexuális, míg a baby boomereknél (az 1946-1964 között születettek) ez 91 és 2 százalék. Érdekes adat, hogy többen, 5 százalékuk vallja magát aszexuálisnak, míg leszbikusnak 3, melegnek pedig 2 százalékuk.

Amikor a Z generációhoz tartozó fiatalokat konkrétan arról kérdezték, kikhez vonzódnak, mindössze 53 százalékuk válaszolta azt, hogy kizárólag az ellenkező nem érdekli, 42 százalék vonzalmai pedig queerként írható le. Ebből arra lehet következtetni, hogy az LMBTQ kapcsolatok és identitások ma kevésbé maradna rejtve, és egyre többen bújnak elő.

A jelentés nem talált jelentős különbséget a szexuális irányultságot illetően etnikai hovatartozás, társadalmi osztály és iskolai végzettség szerint. A megkérdezettek 39 százaléka mondta azt, hogy van leszbikus vagy meleg családtagja és/vagy közeli barátja, és 22 százaléknak biszexuális családtagja és/vagy közeli barátja. (Dazed Digital)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.