Célkereszttel a fején villant fel az égő ajatollah az iráni tévé adásában

külföld
2022 október 09., 05:53
comments 1

Szombat este Iránban hackerek szakították meg az állami tévé adását: az Ali Hámenei ajatollahot mutató képsorokat váratlanul egy maszk váltotta fel, majd az ajatollah képe lángokkal ölelve, célkereszttel a fején tért vissza. Mellette azt lehetett olvasni: „csatlakozzatok hozzánk, lázadjatok fel” és „fiataljaink vére lecsöpög a mancsotokról”.

link Forrás

A felvételen az Adalat Ali (Ali Igazsága) csoport elérhetőségei voltak láthatók. Nem sokkal korábban az iráni biztonsági erők három tüntetőt lőttek le a Mahsza Amini halála miatti tiltakozáson.

A 22 éves Amini szeptember közepén halt meg, miután őrizetbe vette az erkölcsrendészet, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint Aminit megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt, és tagadták, hogy bántalmazták volna. Azóta országos tüntetéssorozat indult, amiken már több mint 150 ember halt meg. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.