Elolvadt a hó Skóciában

ÉLET
2022 október 09., 12:42

Skócia a hétvégére teljesen hómentes lett, jelentette a BBC. Az elmúlt hat évben immár negyedszer esik meg, hogy az utolsó hófolt is felszárad, pedig az elmúlt háromszáz évben összesen kilenc ilyen alkalom volt.

link Forrás

Iain Cameron hószakértő pénteken jelentette, hogy a Cairngormsban található, A szfinx névre keresztelt hófolt teljesen elolvadt. Ez a hófolt azért kapott külön nevet, mert jellemzően ez marad meg a legtovább, ha egyáltalán elolvad. A Braeriach közelében, 1296 méter magasan található hófolt a feljegyzések szerint 1933-ban, 1959-ben, 1996-ban, 2003-ban, 2006-ban, 2017-ben, 2018-ban, 2021-ben és most, 2022-ben olvadt el teljesen. Amúgy úgy hiszik, hogy 1933 előtt utoljára a 18. században olvadt el teljesen.

Az utolsó hófolt Skóciában, amikor Iain Cameron hószakértőnek még volt mit dokumentálnia belőle.
photo_camera Az utolsó hófolt Skóciában, amikor Iain Cameron hószakértőnek még volt mit dokumentálnia belőle. Fotó: Iain Cameron / Twitter

"Hát így állunk, megerősítettem, Skócia megint teljesen hómentes" - írta a Twitteren Cameron, a hószakértő. "Nem vagyok klimatológus (vagy éppen tudós), de elég nyilvánvaló, hogy merre tartunk. A félig-meddig örök hó kilátásai igen kedvezőtlenek Skóciában" - írta. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.