A szakértői terv szerint a német állam fizetné ki minden háztartás és kkv decemberi gázszámláját

külföld
2022 október 10., 16:57
comments 2

Németországban hétfőn azt javasolta a kormány által felkért szakértői testület, hogy az állam fizesse ki minden háztartás, illetve kis- és középvállalkozás december havi gázszámláját. Ezt követően jövő tavasszal a testület által javasolt módon, differenciált módon vezetnének be ársapkát az energiaárakra, emellett viszont továbbra is energiatakarékosságra ösztönzik majd az embereket.

photo_camera Fotó: FRANK RUMPENHORST/dpa Picture-Alliance via AFP

2023 márciusától 2024 április végéig a magánháztartások kilowattóránként 0,12 eurót (mai árfolyamon kb. 51 forint) fizetnének a tavalyi gázfogyasztás 80 százalékáig. Az ipari ár ugyanebben az időszakban 0,07 euró lesz (kb. 30 forint) a tavalyi felhasználás 70 százalékáig. A javasolt kétlépcsős program körülbelül 90 milliárd euróba kerül majd – mondta Siegfried Russwurm, a testület tagja és a Német Ipari Szövetség elnöke.

A szakértői testület társelnöke, Veronika Grimm szerint a támogatott árak „új normát” biztosítanak, amellyel a vállalatok és a magánháztartások tervezni tudnak majd, anélkül, hogy mesterséges módon visszatérnének az orosz-ukrán háború előtti alacsony árakhoz. „Nem lesz olyan, hogy az ár 7 centre csökken. Sokáig nem kapunk orosz gázt” – mondta Grimm.

Valószínűleg Olaf Scholz német kancellár koalíciós kormánya elfogadja a javaslatokat, melyeket a húszfős, ipari, szakszervezeti és tudományos szakértőkből álló bizottság dolgozott ki. Szeptember végén a szociáldemokrata Scholz 200 milliárd eurós „védelmi pajzsot” jelentett be, amely majd megvédi a fogyasztókat az energiaárak emelkedésétől, de akkor nem közölt részleteket.

A gázra kirótt ársapka éles váltás a korábbi tervhez képest, mely szerint a fogyasztókat októbertől további gázilleték sújtotta volna, amellyel az energiaszolgáltatók megnövekedett importköltségeit kompenzálták volna. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.