Németország is vizsgálatot indított az Északi Áramlatnál történt robbantások ügyében

külföld
2022 október 10., 19:05
comments 2

Dánia és Svédország után a német szövetségi ügyészség is bejelentette, hogy nyomozást indított az Északi Áramlat gázvezetékszálain történt szabotázs ügyében. A nemzetbiztonsági ügyek felderítésében illetékes ügyészség közölte, hogy a nyomozás célja a tettesek azonosítása, valamint motivációjuk felderítése: „Fennáll a gyanú, hogy az ismeretlen tettesek szándékosan idézték elő az alkotmányellenes, szabotázsnak minősülő robbantásokat, amelyek Németország külső és belső biztonságát egyaránt veszélyeztetik.” Vasárnap a német hatóságok két hajót küldtek a robbantások helyszínére.

Gázbuborékok a víz felszínén a svéd partok közelében.
photo_camera Gázbuborékok a víz felszínén a svéd partok közelében. Fotó: SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

A német ügyészségi vizsgálat egy Svédországban már megindított vizsgálat mellett folytatják le. Múlt héten a svéd főügyész, valamint a svéd és a dán kormány illetékesei is megerősítették: több, a helyszínen talált bizonyítékot lefoglaltak. A gyanú szerint a szabotázs elkövetői több száz kilogrammnyi robbanóanyagot használhattak fel a robbantásokhoz. A robbanások több lyukat ütöttek a vezetékeken, amelyekből jelentős mennyiségű metán távozott a tengeren át a levegőbe.

A Balti-tenger alatti robbanások a múlt hónapban rongálták meg az Északi Áramlat-1 vezetéket, amely fő útvonalát képezte az Európába irányuló orosz gázszállításoknak. Megrongálódott az Északi Áramlat-2 vezeték is, amelyet viszont nem is állítottak üzembe azután, hogy az ukrajnai orosz megszállás miatt Németország felfüggesztette a vezeték hitelesítési eljárását. Magyari Péter megírta, milyen súlyos, akár katonai következményei is lehetnek az ügynek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.