Németország is vizsgálatot indított az Északi Áramlatnál történt robbantások ügyében

külföld
2022 október 10., 21:05

Dánia és Svédország után a német szövetségi ügyészség is bejelentette, hogy nyomozást indított az Északi Áramlat gázvezetékszálain történt szabotázs ügyében. A nemzetbiztonsági ügyek felderítésében illetékes ügyészség közölte, hogy a nyomozás célja a tettesek azonosítása, valamint motivációjuk felderítése: „Fennáll a gyanú, hogy az ismeretlen tettesek szándékosan idézték elő az alkotmányellenes, szabotázsnak minősülő robbantásokat, amelyek Németország külső és belső biztonságát egyaránt veszélyeztetik.” Vasárnap a német hatóságok két hajót küldtek a robbantások helyszínére.

Gázbuborékok a víz felszínén a svéd partok közelében.
photo_camera Gázbuborékok a víz felszínén a svéd partok közelében. Fotó: SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

A német ügyészségi vizsgálat egy Svédországban már megindított vizsgálat mellett folytatják le. Múlt héten a svéd főügyész, valamint a svéd és a dán kormány illetékesei is megerősítették: több, a helyszínen talált bizonyítékot lefoglaltak. A gyanú szerint a szabotázs elkövetői több száz kilogrammnyi robbanóanyagot használhattak fel a robbantásokhoz. A robbanások több lyukat ütöttek a vezetékeken, amelyekből jelentős mennyiségű metán távozott a tengeren át a levegőbe.

A Balti-tenger alatti robbanások a múlt hónapban rongálták meg az Északi Áramlat-1 vezetéket, amely fő útvonalát képezte az Európába irányuló orosz gázszállításoknak. Megrongálódott az Északi Áramlat-2 vezeték is, amelyet viszont nem is állítottak üzembe azután, hogy az ukrajnai orosz megszállás miatt Németország felfüggesztette a vezeték hitelesítési eljárását. Magyari Péter megírta, milyen súlyos, akár katonai következményei is lehetnek az ügynek. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.