Népszava: csak azok kerülnének várólistára, akiknek 60 napnál többet kell várniuk

Egészségügy
2022 október 10., 7:24
comments 6

Új intézkedésekkel rövidítené a várólistákat az egészségügyi államtitkárság, írja a Népszava. A lap szerint a hamarosan a kormány elé kerülő javaslat alapján

  • csak azok kerülnének várólistára, akiknek 60 napnál többet kell várniuk az ellátásukra,
  • nem szerepelnének rajta, akik az első lehetséges műtéti időpontnál későbbit kérnek,
  • utóbbiak úgynevezett előjegyzési listára kerülnének, akárcsak azok, akik nem érkeznek meg a műtéti időpontra,
  • és kimaradnának azok is, akiknek a műtét már nem javítana az egészségi állapotukon.
  • Az utolsó két csoport tagjai orvosilag indokolt esetben kerülhetnének az előjegyzési listára.

Meghatároznák azt is, hogy egy-egy kórháznak hány műtétet kell elvégeznie adott típusból, és ahol nem teljesítik a minimumot, megszüntethetik a finanszírozást, sőt a működést is felfüggeszthetik. A várólista-csökkentő ellátásokért viszont az eddigi 130 százalék helyett 150 százalékos támogatás járna.

photo_camera Fotó: LAURA BROWN/AFP

A kórházakat korábban teljesítmény alapján finanszírozták, de a járvány alatt átalányos rendszerre tértek át. Azóta is ezt hagyták érvényben, pedig nyár elején már a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója is jelezte, hogy sürgősen ösztönözni kell az intézményeket a betegek ellátására.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt