Sztrájkolnak a francia olajfinomítókban, növekszik a feszültség a benzinkutakon

külföld
2022 október 10., 4:38
comments 4

Napok óta hosszú sorokban állnak az autók a francia benzinkutaknál, mert sztrájkolnak az olajfinomítók dolgozói.

A TotalEnergies alkalmazottai azonnali, 10 százalékos fizetésemelést követelnek, arra hivatkozva, hogy az energiaárak emelkedése miatt a cég nyolcmilliárd eurónál is több osztalékot tudott kifizetni a részvényeseknek.

photo_camera Kocsisor egy toulouse-i benzinkútnál Fotó: FRANCOIS LAURENS/Hans Lucas via AFP

A vállalat három franciaországi finomítójában és egy üzemanyagraktárban lassan két hete leállt a munka. Eredetileg három napra szólt volna a munkabeszüntetés, de a TotalEnergies csak november közepén kezdett volna tárgyalni a 3,5 százalékos fizetésemelésről. Vasárnap már októberi egyeztetést ígértek a munkásoknak, ha felhagynak a sztrájkkal.Hasonló a helyzet az ExxonMobilnál, ahol a szakszervezet szerint nagyjából a dolgozók 70 százaléka sztrájkol.

A Reuters szerint több mint 60 százalékkal csökkent a francia olajfinomítók által megtermelt üzemanyag mennyisége.

Van, ahol két órát kell várni a tankolásra, különösen Párizs környékén és az ország északi részén. Az egyik benzinkútnál annyira elszabadultak az indulatok, hogy az egyik autós többször megszúrt egy másikat, mondván, elé vágott a sorban. (Guardian, France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt