Szülők százai tiltakoztak egy budai tankerületi központnál

belföld
2022 október 10., 06:20
comments 10

Hétfő reggel szülők adtak át egy, az I., a II. és a XII. kerület iskolák tanárai bevonásával készült petíciót a közép-budai tankerület igazgatójának. Közel ötszáz tiltakozó, főleg szülő vett részt a Kacsa utcai megmozduláson. A petíció szövegét Nagy Zsolt színész olvasta fel. Tisztességes fizetést, jól felszerelt, karbantartott iskolát követeltek, valamint a tanárok terheinek csökkentését, a sztrájkjog helyreállítását. Erkölcsileg elfogadhatatlannak tartják a kirúgásokat.

El akarják érni, hogy érdemi tárgyalások kezdődjenek Pintér Sándor belügyminiszter és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete között. Követelik, hogy a tankerületi központ az egyeztetésekbe vonja be a tanárokat és a szülőket.

Nagy Zsolt olvasta fel a tanárok követelését
photo_camera Nagy Zsolt olvasta fel a szülők követelését Fotó: Németh Dániel/444

A tankerületi központ épületének falára a tanárok üzeneteket ragasztottak fel.

Üzeneteket helyeznek el tanárok a Közép-Budai Tankerületi Központ falán
photo_camera Üzeneteket helyeznek el a Közép-Budai Tankerületi Központ falán Fotó: Németh Dániel/444

Felszólalt Simkó Edit, aki egyike volt azon tanároknak, akik fenyegetőző levelet kaptak a tankerülettől. Azt mondta, elég volt abból, hogy vezető pozícióban azt gondolják emberek, az oktatást támogatják. Valójában ez csak illúzió, lentről évek óta szólnak, hogy baj van a körülményekkel, amiket a gyerekeknek biztosítanak. Nagyon boldog, hogy ilyen sokan itt vannak, szerinte ezt kell tenni, érik egy folyamat. Azt kérte a jelenlévőktől, hogy törjék át az információs buborékot, jusson el mindenkihez a tiltakozások híre. Most, akárcsak az online-oktatásnál, együtt tanulnak a gyerekekkel, közösen állnak ki a jogaikért.

"Nincs hatalmad felettem" - skandálták a tüntetők a felszólalás végén.

Tüntetők a Kacsa utcában
photo_camera Tüntetők a Kacsa utcában Fotó: Németh Dániel/444

A szervezők arra buzdították a tanárokat, hogy merjenek kijönni az iskoláik nevét vállalva. A tanárok ugyanis a félelmeikről számolnak be. Kérik, menjenek el a diákok által szervezett tüntetésre pénteken, a Hősök terére.

Transzparens a tüntetésen
photo_camera Transzparens a tüntetésen Fotó: Németh Dániel/444

Az egyik tiltakozó elmondta nekünk, hogy október 5-én reggel mindenki érezte, hogy valami elkezdődött. Másnap a tankerületek elkezdtek fenyegető leveleket küldeni a tiltakozó tanároknak. Az érintett iskoláknak eddig száznál több levelet küldtek, néhány gimnázium még várja a levelét.

A megmozduláson elénekelték a Mi vagyunk a grundot, a Ne gondold és a Miért hagytuk című dalt. A tiltakozás a Himnusz eléneklésével ért véget.

Tanárok gyülekeznek a Kacsa utcában
photo_camera Tüntetők gyülekeznek a Kacsa utcában Fotó: Németh Dániel/444

Péntek délután tíz tanár és két diák várt a Pasaréti Szabó Lőrinc Gimnázium előtt. Környékbeli iskolákból érkeztek, miután elterjedt, hogy odalátogat Hajnissné Anda Éva, a Közép-Budai Tankerületi Központ igazgatója. Vásárhelyi Ágnes, a Szabó Lőrinc kémiatanára hívta meg, aki szerdán személyes hangvételű nyílt levélben biztatta, csatlakozzon ő is a tanárok tiltakozásához.

Hajnissnével azután akartak beszélni a tanárok, hogy írásbeli figyelmeztetést adott a Szabó Lőrinc Gimnázium egyik tanárának, amiért részt vett a polgári engedetlenségben. A tanárok kíváncsiak voltak, hányadik polgári engedetlenség után jár kirúgás, mivel többüknek három-négy figyelmeztetés is összegyűlt már, és érdekelte őket az is, pontosan hogyan vonják le a fizetésükből azokat a napokat, amikor nem vették fel a munkát.

Hajnissné egyébként az állatok világnapja alkalmából rendezett kutyaszépségverseny miatt érkezett az iskolához, zsűritagként. Végül nagyjából két órán át egyeztetett a Szabó Lőrinc néhány pedagógusával, és biztosította őket, hogy “nyitva áll előttük az ajtaja”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.