Aki nem volt az iskolában, annak házhoz vitte a fenyegetőző levelet a tankerület

oktatás
2022 szeptember 09., 14:45
comments 32

Kirúgással fenyegeti a polgári engedetlenséggel tiltakozó tanárokat a tankerület, a Tanítanék információi szerint az országban minden olyan pedagógus megkapta az erre vonatkozó levelet, aki részt vesz a tiltakozásokban.

A beszámolók szerint arra is nagy figyelmet fordítottak, hogy mindenkinek személyesen kézbesítsék pénteken a levelet.

Kenderesi Ildikó, a budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskola egyik engedetlenkedő pedagógusa a 444-nek elmesélte, épp az iskolában tartózkodott, amikor az igazgató szólt neki, hogy a tankerülettől keresik. Az igazgatói szobában két nő várta, akik tájékoztatták, hogy a tankerület igazgatója küldte őket, hogy átadjanak egy levelet.

Ez állt benne, a tankerületi igazgató aláírásával:

Kenderesi megkérdezte, jól érti-e, hogy a levélben az áll, hogy ha ismét polgári engedetlenségbe kezd, akkor kirúgják, de azt a választ kapta, hogy a kézbesítők nem ismerik a levél tartalmát. Megkérték viszont, hogy írja alá, hogy átvette a dokumentumot.

A pedagógus ezután megkereste a többi kollégáját, akik részt vettek a polgári engedetlenségben. Ekkor derült ki, hogy egyiküknek, aki a lázas gyerekével volt otthon aznap, a szomszédos településen található lakhelyére mentek ki a tankerületesek, hogy személyesen kézbesítsék a levelet, és aláírassák az átvételt.

Hasonlóan járt Simkó Edit is, aki hétfőn volt polgári engedetlen. Ő a Facebookon számolt be róla, hogy külsős programra vitte a gyerekeket, ezért a tanker embereinek utána kellett menniük a városon át, hogy a kezébe adják a levelet. „Egy szép árnyas parkban próbáltam kellő komolyságot mutatni” – írja a pedagógus.

Mivel a kormány a tavaszi tiltakozási hullám hatására sem volt hajlandó megállapodni a bérrendezésről a szakszervezetekkel, a pedagógusok a tanévkezdés óta ismét sztrájkokkal, polgári engedetlenségi akciókkal állnak ki magukért. Már a múlt csütörtöki első iskolanapon volt iskola, ahol engedetlenkedtek a tanárok, hétfőtől pedig minden napra jutott intézmény az országban, ahol volt tiltakozás.

A Tanítanék mozgalom gördülő polgári engedetlenséget hirdetett, több iskola jelezte, hogy a következő héten is folytatják az akciót. Erre válaszul érkezhettek pénteken a tankerületek kirúgással fenyegető levelei.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, Dezsőfi Györgyöt fel is mentette pozíciójából a Miskolci Tankerületi Központ, amiért „élére állt a polgári engedetlenségnek”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.