Biden: Nem hiszem, hogy Putyin atomfegyvereket vetne be

külföld
2022 október 12., 04:47
comments 15

Nem hiszem, hogy megtenné, de azt is gondolom, hogy nagyon felelőtlen erről beszélnie - így kommentálta Joe Biden, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyre többet utalgat nukleáris fegyverek bevetésére az orosz-ukrán háborúban. Az amerikai elnök a CNN-nek adott hosszú interjút, amelyben Jake Taper műsorvezetőnek igyekezett tisztázni, mire is gondolt akkor, amikor arról beszélt korábban, hogy Kennedy és a kubai rakétaválság óta nem néztünk szembe a nukleáris Armageddon lehetőségével.

Biden a Fehér házban fölvett interjúban azt mondta, a nukleáris fegyverek fenyegetése "csak egy rettenetes végkifejlethez vezethet. Nem mintha bárki világháborúvá akarná ezt alakítani de... könnyű hibázni, elszámolni a helyzetet, és akkor ki tudja, mi történhet?"Azt is mondta, hogy Putyint egy racionális cselekvőnek tartja, aki nagyon elszámolta magát Ukrajna lerohanásával, mert arra számított, hogy tárt karokkal fogadják majd Ukrajnában. A kérdésre, hogy tárgyalna-e Putyinnal a G20 országok novemberi, indonéziai találkozóján, Biden úgy reagált, attól függ, Putyin miről akarna beszélni, de ő nem igazán lát jó okot arra, hogy tárgyaljanak. Ha az Oroszországban bebörtönzött amerikai kosárlabdázó, Brittney Granger sorsáról akarna tárgyalni, akkor Biden állna elébe.

Jake Taper megkérdezte, hogy mi lenne az a vörös vonal, amit ha Oroszország átlép, az Egyesült Államoknak közvetlenül be kellene avatkoznia a konfliktusba. Az elnök erre annyit reagált, hogy felelőtlenség lenne arról beszélnie, mit tenne és mit nem tenne meg az amerikai kormány.

photo_camera Fotó: POOL/Getty Images via AFP

Joe Biden a múlt héten egy demokrata adománygyűjtő rendezvényen beszélt arról, hogy rég nem voltunk még ilyen közel a nukleáris katasztrófához. Erre reagálva akkor az amerikai hadügyminisztérium, a Pentagon azt nyilatkozta, egyelőre nem látják jelét annak, hogy az orosz hadsereg a közeljövőben tényleg be akarna vetni taktikai atomfegyvert, bár a Politiconak több szakértő is azt nyilatkozta, hogy Biden helyzetértékelése egyáltalán nem túlzó. A téma a 444 podcastjában is előkerült, Magyari Péter és Király András vesézték ki a kérdést a múlt héten.

Joe Biden a CNN-nek adott interjújában arról is beszélt, hogy komoly következményei lesznek annak, hogy Szaúd-Arábia az orosz kormánnyal együttműködve részt vesz a globális olajkitermelés csökkentésében, és hogy itt az ideje, hogy az Egyesült Államok átgondolja a viszonyát az arab királysággal. Azt is mondta, hogy nem számít arra, hogy recesszióba kerül az amerikai gazdaság, legfeljebb egy kis visszaesésről lehet majd beszélni. (CNN, Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.