EU-tagjelölt lesz Bosznia-Hercegovina

POLITIKA
2022 október 12., 14:25
comments 1

A tagjelölti státusz csak egy lépés az EU-tagság felé, a teljes folyamat nemritkán egy évtizedig vagy még tovább húzódik – írja a Bloomberg. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán benyújtotta a javaslatot, amely szerint Bosznia-Hercegovina tagjelölt lehet majd.

A javaslat feltételes, mert az országtól további lépéseket vár az Unió a demokráciával, az állami intézmények működőképességével, a jogállamisággal és a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatban – áll az EU közleményében.

Oroszország ukrajnai inváziójával megnőtt az aggodalom, hogy Moszkva tovább növelheti a befolyását a Balkánon. Év elején az EU megkezdte a tagsági tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával, közben más balkáni országok is előterjesztették csatlakozási kérelmüket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.