Félmillió forint helyett húszezer forintra mérsékelték Hoppál Péter bírságát

belföld
2022 október 12., 04:30

A rá kiszabott pénzbírság 96 százalékát megspórolta a kulturális államtitkár. és ezt a megtakarítást a Nemzeti Választási Bizottság elnökének köszönheti - írja a HVG.

Március végén, a kampány hajrájában Hoppál, aki Pécsen indult egyéniben, „polgári engedetlenségből” kihúzta a konnektorból a Pécs főterén felállított kivetítőt, amin az ellenzék kampányüzenetei futottak. Később azzal indokolta ezt a meglehetősen egyértelmű törvénysértést, hogy „lépni kellett, hogy megállítsuk Gyurcsány hazugsággyárát”. A területi választási bizottság ennek megfelelően meg is büntette Hoppált.

Azt írták, „megsértette a választási törvény szerinti jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét”, és 500 ezer forintos bírságot szabtak ki rá.Hoppál azonban fellebbezett az összeg mérsékeléséért, és a választás napján meg is tárgyalták az ügyét. A testület a következő verziókról szavazott a pécsi képviselő ügyében:

  • Sárhegyi Zoltán Fidesz-delegált azt javasolta, mérsékeljék 0 forintra a büntetést – ezt elvetették.
  • Litresits András MSZP-delegált szerint 499 ezer forintra kellett volna mérsékelni a büntetést – ezt is elvetették.
  • Sasvári Róbert NVB-tag előbb 10 ezer forintos összeggel próbálkozott, majd 20 ezer forintnál 7 igen és 5 nem szavazattal megálltak.

Magyarul 96 százalékos kedvezményben részesült, és 480 ezer forintot spórolt Hoppál Péter. Az új ciklus neki egy visszatérést hozott, Sasvári Róbertnek pedig az NVB elnöki címét. 2010 és 2013 között volt már vezető szerepben az akkor még Országos Választási Bizottság nevű testületben. Akkor elnökhelyettesként vett részt a munkában még a Fidesz-delegáltjaként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.