Félmillió forint helyett húszezer forintra mérsékelték Hoppál Péter bírságát

belföld
2022 október 12., 04:30
comments 10

A rá kiszabott pénzbírság 96 százalékát megspórolta a kulturális államtitkár. és ezt a megtakarítást a Nemzeti Választási Bizottság elnökének köszönheti - írja a HVG.

Március végén, a kampány hajrájában Hoppál, aki Pécsen indult egyéniben, „polgári engedetlenségből” kihúzta a konnektorból a Pécs főterén felállított kivetítőt, amin az ellenzék kampányüzenetei futottak. Később azzal indokolta ezt a meglehetősen egyértelmű törvénysértést, hogy „lépni kellett, hogy megállítsuk Gyurcsány hazugsággyárát”. A területi választási bizottság ennek megfelelően meg is büntette Hoppált.

Azt írták, „megsértette a választási törvény szerinti jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét”, és 500 ezer forintos bírságot szabtak ki rá.Hoppál azonban fellebbezett az összeg mérsékeléséért, és a választás napján meg is tárgyalták az ügyét. A testület a következő verziókról szavazott a pécsi képviselő ügyében:

  • Sárhegyi Zoltán Fidesz-delegált azt javasolta, mérsékeljék 0 forintra a büntetést – ezt elvetették.
  • Litresits András MSZP-delegált szerint 499 ezer forintra kellett volna mérsékelni a büntetést – ezt is elvetették.
  • Sasvári Róbert NVB-tag előbb 10 ezer forintos összeggel próbálkozott, majd 20 ezer forintnál 7 igen és 5 nem szavazattal megálltak.

Magyarul 96 százalékos kedvezményben részesült, és 480 ezer forintot spórolt Hoppál Péter. Az új ciklus neki egy visszatérést hozott, Sasvári Róbertnek pedig az NVB elnöki címét. 2010 és 2013 között volt már vezető szerepben az akkor még Országos Választási Bizottság nevű testületben. Akkor elnökhelyettesként vett részt a munkában még a Fidesz-delegáltjaként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt