MOL: újra kiderült, hogy nem történt korrupció

igazságszolgáltatás
2022 október 12., 19:10
comments 3

Elutasította a svájci legfelsőbb bíróság szerdán Horvátország kérelmét, hogy helyezze hatályon kívül azt a Zágrábra nézve kedvezőtlen döntést, amelyet Ivo Sanader volt horvát kormányfő korrupciós ügyében hozott a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság (UNCITRAL).

Horvátország tavaly decemberben fordult a svájci szövetségi legfelsőbb bírósághoz, hogy helyezze hatályon kívül UNCITRAL ítéletét. Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt hat, Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgatót pedig két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a zágrábi Legfelsőbb Bíróság.

A horvát kormány még 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközölendő Mol-befektetések, és a magyar befektető megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. A Mol mindvégig tagadta a vádakat. A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Mol tájékoztatást tett közzé arról, hogy a Svájci Szövetségi Legfelsőbb Bíróság döntésében elutasította Horvátország felülvizsgálati kérelemét, és 250 ezer svájci frankot ítélt meg a Mol javára. Az olajvállalat szerint az UNCITRAL 2016-os ítélete világosan megállapította, hogy az INA irányítási jogainak megszerzése során nem történt korrupció, a MOL és annak vezetői nem vesztegettek meg senkit. Horvátországon kívül minden bírói fórum és nyomozóhatóság ugyanarra a következtésre jutott: nem történt korrupció - közölte a MOL.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.