A holokauszttúlélő korelnök egy fasiszta emléktárgygyűjtőnek adhatja át a szenátus elnöki tisztét

külföld
2022 október 13., 09:31
comments 4

Kilencvenkét éves Holokauszt-túlélő korelnöke lesz az olasz felsőház szerdai nyitóülésének, miközben várhatóan heteken belül megalakul Olaszország második világháború utáni történelmének legjobboldalibb kormánya.

Liliana Segre
photo_camera Liliana Segre Fotó: YARA NARDI/REUTERS

Liliana Segrét 14 évesen deportálták Auschwitzba a családjával együtt. A közel nyolcszáz, tizennégy évnél fiatalabb olasz zsidó gyerekből 25-en maradtak életben, köztük ő. Benito Mussolini fasiszta rezsimjének közel nyolcezer zsidó áldozata volt.

Négy évvel ezelőtt nevezték ki örökös szenátornak, azóta gyalázkodó üzenetek százait kapja, állandó fenyegetettségben él. Segre vezetésével 2019-ben különbizottságot állítottak fel a gyűlöletbeszéd, az antiszemitizmus és a rasszizmus megfékezésére, amit a jobboldal nem támogatott. A szeptember 25-i választást megnyerő Giorgia Meloni akkor azzal magyarázta az elutasítást, hogy az idős Holokauszt-túlélő a baloldali pártok eszköze a jobboldal lejáratásában.

A Liliana Segre elnökölte ülésen választják meg a szenátus elnökét, aki minden bizonnyal az előző ciklus alelnöke, az Olasz Testvérek politikusa, Ignazio La Russa lesz. Az egykori védelmi miniszter fasiszta emléktárgyak lelkes gyűjtője, amit ezen a pár évvel ezelőtti videón meg is mutat.

link Forrás

A szenátus elnökének megválasztásához az első két fordulóban a felsőház 200 tagja abszolút többségére van szükség, a harmadik fordulóban elég a jelenlévők abszolút többsége.

Az Olasz Testvérek elnöke, Giorgia Meloni várhatóan a jövő héten kap kormányalakítási megbízást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.