Csak az idén 5,3 milliárd telefon kerül a szemétbe

környezetvédelem
2022 október 14., 04:50
comments 6

Méghozzá úgy, hogy ezeket nem hasznosítják újra – állítja az elektromos és elektronikai hulladékokkal foglalkozó WEEE a BBC szerint.

A felmérések szerint sokan inkább megtartják a régi telefonokat, így azokból nem lehet újrahasznosítani a vezetékekben található rezet vagy az akkumulátorokban található kobaltot, vagyis azokat újra ki kell bányászni.

Pascal Leroy, a WEEE vezetője szerint az emberek nem ismerik fel, hogy „ezek a látszólag jelentéktelen tárgyak nagy értéket képviselnek”, és globális szinten felfoghatatlanul sok van belőlük. Becslések szerint világszerte 16 milliárd mobiltelefon van, és csak Európában ennek legalább az egyharmadát már nem használják.

A WEEE felmérései szerint az e-hulladék mennyisége – a mosógépektől a kenyérpirítókig a táblagépeken át – 2030-ig évente 74 millió tonnával növekszik majd. Arra próbálják most felhívni a figyelmet, hogy ezeket muszáj lenne újrahasznosítani, mert a világ e-hulladékának alig több mint 17 százalékát hasznosítják csak újra megfelelően. Emiatt az ENSZ Nemzetközi Távközlési Egyesülete azt szeretné, ha ez az arány jövőre 30 százalékra nőne. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.