Elon Musk nem hajlandó tovább finanszírozni a Starlink műholdas szolgáltatást Ukrajnában, ha a Pentagon nem száll be a költségekbe

TECH
2022 október 14., 09:36

Elon Musk pénteken Twitteren szólította fel a Pentagont, hogy leállítja a szolgáltatás finanszírozását Ukrajnában, amennyiben az amerikai hadsereg nem száll be a költségekbe havonta tízmillió dollárral - írja a CNN. Musk szerint az ukrajnai Starlink eddig 80 millió dollárjába került a SpaceX-nek, és az év végére ez meghaladja a 100 millió dollárt is.

Azóta, hogy tavasszal megérkezett Ukrajnába az Elon Musk SpaceX-je által működtetett Starlink műholdas rendszer, létfontosságú kommunikációs csatorna az ukrán hadsereg számára. A Starlink lehetővé teszi a kapcsolattartást ott és akkor is, amikor a mobiltelefon- és internethálózatok megsemmisültek. Jelenleg nagyjából 20 ezer ilyen műholdegység üzemel az országban.

photo_camera Fotó: JIM WATSON/AFP

A CNN birtokába jutott dokumentumok szerint múlt hónapban a SpaceX levelet is küldött a Pentagonnak arról, hogy nem tudja tovább finanszírozni az ukrajnai Starlinket. Az iratok között szerepel az ukrán hadsereg parancsnoka, Valerij Zsaruzsnij tábornok júliusban benyújtott levele is, amelyben közvetlenül Musktól kér még 8000 Starlink terminált.

Az orosz-ukrán háború kezdetekor Mihajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes taggelte be Twitteren Elon Muskot, és kérte, hogy kapcsolja rá Ukrajnát a Starlink műholdas hálózatára. Akkor a SpaceX ezt adományként kommunikálta, de később kiderült, hogy az amerikai kormány több millió dollárt fizetett a berendezések egy részéért és Ukrajnába szállításáért Musk vállalatának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.