Őrizetbe vettek egy szentpétervári nőt, aki üzenetet hagyott Putyin szüleinek sírján

háború
2022 október 14., 06:18
comments 13

„Vigyétek (...) egy szörnyszülöttet, egy gyilkost neveltetek” – ezt az üzenetet hagyta egy nő Mária és Vlagyimir Putyin, vagyis az orosz elnök szüleinek sírján. Az ügyészség a nő tettét „arcátlan bűncselekménynek” nevezte. A hatvanéves Irina Csibanevát házi őrizetbe helyezték, öt évet is kaphat. A Meduza azt írja, a nő fia szerint a büntetés kemény, de a jelenlegi oroszországi politikai helyzethez képest „nem is olyan rossz”.

A hivatalos szöveg szerint a nő bűne az volt, hogy „ellenséges politikai és ideológiai indítékkal gyalázott meg” egy temetkezési helyet. A nő október 6-án hagyott Putyin szüleinek sírján egy cetlit, amire a következőket írta:

„Ti, egy sorozatgyilkos szülei, vigyétek, rengeteg szenvedést és fájdalmat kaptunk tőle, az egész világ a haláláért imádkozik. Halál Putyinra. Egy szörnyszülöttet, egy gyilkost neveltetek.” Az üzenetet a temető őre találta meg és küldte el a rendőrségnek, akik aztán feltehetően a temető térfigyelő kameráinak segítségével azonosították a nőt.

A nő beismerte, hogy ő írta a cetlit, de a rendőrség a biztonság kedvéért azért elvégzett egy DNS-vizsgálatot is, majd bevetettek egy írásszakértőt, végül pedig egy nyelvészeti vizsgálatot is tartottak, amely megállapította, hogy a cetlin „Vlagyimir Putyin orosz elnök negatív értékelése” olvasható.

Az nem derült ki, hogy a nő hogyan férhetett hozzá a sírhoz, mert a sírt szeptember vége óta gyakorlatilag őrizék, miután egy aktivista otthagyott egy táblát a következő felirattal: „Kedves szülők, a fiuk gyalázatosan viselkedik. Lóg a történelemórákról, verekszik az osztálytársaival, azzal fenyegetőzik, hogy felrobbantja az egész iskolát. Tegyenek lépéseket!”

Az ügyész azzal indokolta a nő őrizetbe vételét, hogy Csibaneva „olyan bűncselekményt követett el, amely közveszélyes, mert megsértette a halottak emlékét és az élők érzéseit a halottak iránt”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.