Oroszbarát, meleg- és abortuszellenes képviselő lett az olasz parlament alsóházának elnöke

külföld
2022 október 14., 13:54

Az oroszbarát, melegellenes politikust, Lorenzo Fontanát választották meg pénteken az olasz parlament alsóházának házelnökévé, egy nappal azután, hogy egy fasiszta emléktárgyakat gyűjtő nacionalista képviselő lett a szenátus elnöke, írja a Reuters.

A szélsőjobboldali Liga képviselője szociálisan konzervatív, euroszkeptikus álláspontjáról ismert, és többször méltatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, 2018-ban például „ragyogó fénynek” nevezte „még nekünk nyugaton is”. Fontana a melegekben és a tömeges migrációban is fenyegetést lát, amelyek szerinte „kiirthatják Olaszország hagyományait.” Emellett nyíltan abortuszellenes álláspontot is képvisel.

photo_camera Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

Fontana egy 1993-as antifasiszta és antirasszista törvény hatályon kívül helyezését is szorgalmazta, amely többek között bűncselekménynek tekinti a "faji vagy etnikai felsőbbrendűségen vagy gyűlöleten alapuló eszmék terjesztését". Emellett többször szorgalmazta az Oroszországgal szemben az ukrajnai Krím félsziget 2014-es annektálása után bevezetett uniós szankciók feloldását.

Ez az újabb választás jól rávilágít arra, hogy várhatóan hamarosan megalakul Olaszország második világháború utáni történelmének legjobboldalibb kormánya. Elemzők szerint Fontana kinevezése alááshatja Meloni azon ígéretét, hogy kormánya nyugatbarát lesz, és támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.