Putyin szerint nincs most értelme tárgyalni Bidennel

háború
2022 október 14., 16:21
comments 5

Nincs szükség újabb tömeges bombázásokra Ukrajnában, mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök Asztanában pénteken megtartott sajtótájékoztatóján. Erről pár nappal azután beszélt, hogy a háború kezdete óta a legsúlyosabb bombázást hajtották végre az országban.

Putyin a kazahsztáni fővárosban a regionális vezetőkkel tartott csúcstalálkozó után újságíróknak azt is mondta, hogy szükségtelen Joe Biden amerikai elnökkel találkoznia a novemberi indonéziai G20-as csúcson. „Őszintén szólva, nem látom szükségét. Nincs tárgyalási alap" - mondta. Oroszország minden bizonnyal részt vesz majd a csúcstalálkozón, de arról, hogy ezt milyen formában fogja ezt megtenni, még nem született döntés. Közölte, hogy egyelőre nincs szó közvetlen tárgyalásokról a fórum egyetlen részvevőjével sem.

Biden szerdán azt mondta, hogy nem igazán lát jó okot arra, hogy tárgyaljon Putyinnal, de attól függ, hogy az orosz elnök miről akarna beszélni. Ha az Oroszországban bebörtönzött amerikai kosárlabdázó, Brittney Granger sorsáról akarna tárgyalni, akkor Biden állna elébe.

Putyin szerint a legutóbbi csapások a hadsereg által Ukrajnában kitűzött 29 célpontból 22-t megsemmisítettek, a maradék hetet pedig „megszerzik” majd. „Nincs szükség bombázásra. Most más feladataink vannak” - mondta. Szerinte Oroszországnak nem áll szándékában elpusztítani Ukrajnát, de nem bánta meg az inváziót.

Putyin Kazahsztánban október 14-én.
photo_camera Putyin Kazahsztánban október 14-én. Fotó: VALERY SHARIFULIN/AFP

„Ami ma történik, az finoman szólva sem kellemes” - mondta. Oroszország „helyesen és időben” lépett fel, mert kicsit később „ugyanezt kapta volna, de számára kedvezőtlenebb körülmények között.

Eddig 222 ezer tartalékost mozgósítottak, 33 ezer mobilizált katona már megérkezett az alakulatához, 16 ezren pedig már harci feladatokat látnak el, válaszolta a részleges mozgósításra vonatkozó kérdésekre. (Reuters, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.