Ámokfutók lövöldöztek egy orosz kiképzőtáborban

külföld
2022 október 16., 05:41

11 ember meghalt és 15 megsérült szombaton Oroszország Ukrajnával szomszédos Belgorod régiójában, amikor egy katonai kiképzőtáborban két férfi tüzet nyitott a bakákra. Az orosz állami média szerint az eset a lőtéri kiképzés közben történt. A támadókat megölték. Az orosz védelmi minisztérium annyit árult el a támadókról, hogy egy "volt szovjet tagköztársaságból" származnak, az orosz sajtóban pedig az jelent meg, hogy valószínűleg tádzsikok lehetnek az elkövetők. A Meduza független orosz portál emlékeztet, hogy az orosz kormány azt ígérte, hogy a bevonuló külföldi állampolgárok egyszerűsített eljárással kaphatnak majd orosz állampolgárságot.

Az orosz állami média beszámolója hangsúlyozza, hogy az áldozatok mind olyan katonák, akik önként vonultak be, hogy részt vegyenek az ukrajnai "különleges katonai műveletben". Vlagyimir Putyin elnök nemrég azt mondta, már 200 ezer ember bevonult a seregbe, mióta bevezette a "részleges" mozgósítást. Ahogy viszont korábban írtuk, a mozgósítás Oroszország Moszkvától távoli, szegényebb, kisebbségek lakta részén egyáltalán nem volt részleget, az ilyen területeken sokkal nagyobb arányban soroztak be embereket az orosz hadseregbe, mint az ország központi területein és nagyvárosaiban. (BBC, Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.