Többen meghaltak és megsérültek a kigyulladt teheráni börtönben, ahol tüntetőket is fogva tartottak

külföld
2022 október 16., 12:57

Négy fogoly meghalt, hatvanegy megsérült a teheráni Evin börtönben történt tűzesetben egy iráni állami hírügynökség szerint. A BBC helyi forrásokra hivatkozva azt írja, a sérültek száma ennél is több. A börtön szombat este gyulladt ki, lövések, robbanások és szirénák hangja hallatszott a környéken.

photo_camera Tüntetők gyülekeznek a börtönhöz vezető úton Fotó: -/AFP

Az Evinben politikai foglyokat is őriztek, nemzetközi szervezetek szerint embertelen körülmények között: olykor kínzással és örökös fogva tartással fenyegetik, valamint elhúzódó kihallgatásoknak vetik őket alá, és megtagadják tőlük az orvosi ellátást.

Az elmúlt hetekben több száz tüntető került rácsok mögé. Sokukat ugyanebben a börtönben tartották fogva, így a BBC helyi tudósítója szerint könnyen előfordulhat, hogy a tűzesetnek köze volt a tüntetésekhez.

Iránban az elmúlt két héten országszerte tüntetések, zavargások voltak, miután szeptember közepén az erkölcsrendészek agyonvertek egy fiatal nőt, Mahsza Aminit, amiért szerintük nem az előírt módon hordta a kötelező kendőt.

link Forrás

Több videó is kering a tűzesetről, van ahol a börtönön kívülről hallani, ahogy emberek azt skandálják, „halál a diktátorra”. Ez a tüntetések egyik mottója.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.