A brit rendőrség vizsgálja a kínai főkonzulátuson megvert hongkongi tüntető esetét

külföld
2022 október 17., 17:26
comments 3

Vizsgálatot indított hétfőn a brit rendőrség, miután Kína manchesteri főkonzulátusánál azonosítatlan férfiak bevonszoltak egy hongkongi tüntetőt a képviselet területére, ahol összeverték - közölték a hatóságok.

A tüntetés a Kínai Kommunista Párt 5 évente megtartott pekingi kongresszusának nyitónapjával egy időben történt. A kongresszuson másodszor is újraválasztják a párt élére Hszi Csin-pinget. Több tiltakozó transzparenst helyezett el a manchesteri főkonzulátus előtt, az egyiken a következő felirattal: "az ég elpusztítja a kínai Kommunista Pártot".

A manchesteri rendőrség szerint körülbelül 30-40 ember gyűlt össze a képviseleten. Közleményükben elmondták, nem sokkal 16 óra előtt férfiak kisebb csoportja jött ki a konzulátusról, ahova magukkal rángattak egy férfit, akit bent megvertek.

Dulakodás Kína manchesteri konzulátusánál, ahol a kínai diplomaták az utcáról rángattak be tüntetőket, akik közül egyet jól meg is vertek.
photo_camera Fotó: MATTHEW LEUNG/AFP

„A rendőrök közbeléptek, és eltávolították a sértettet a főkonzulátus területéről” - tájékoztat a rendőrség honlapjukon. A rendőrség közleményében azt írta, hogy a harmincas éveiben járó férfi több sérülést szenvedett, éjszakára bent tartották a kórházban. Letartóztatásokra egyelőre nem került sor.

Rob Potts rendőrfőnök-helyettes elmondta, teljes körű nyomozást indítottak. Alicia Kearns, a kormányzó konzervatív párt egyik képviselője és a parlament külügyi bizottságának vezetője, azt mondta, a kormánynak be kellene kéretnie a kínai nagykövetet és kiutasítani vagy felelősségre vonni minden olyan tisztviselőt, aki részt vett a bántalmazásban. A kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-bin Pekingben hétfőn újságíróknak úgy nyilatkozott, nincs tudomása a helyzetről. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.