A német gazdasági miniszter szerint Putyin a gázszállítások korlátozásával gyengíteni akarja az európai közösségek összetartását

külföld
2022 október 17., 13:13
comments 1

Európa gazdasági problémáiért Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszere a felelős, mert szándékosan korlátozta a gázszállításokat, ami magas inflációt okozott, mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter és alkancellár hétfőn Prágában a cseh-német gazdasági fórumon.

Robert Habeck látogatóban a lubmini LNG-terminál leendő telephelyén 2022. szeptember 19-én
photo_camera Robert Habeck látogatóban a lubmini LNG-terminál leendő telephelyén 2022. szeptember 19-én Fotó: STEFAN SAUER/dpa Picture-Alliance via AFP

Habeck szerint Oroszország igyekszik gyengíteni az európai közösségek összetartását, és így elpusztítani az itteni demokráciát. A jelenlegi magas energiaárak okozta inflációnak külső oka van, s ez az orosz gázszállítások korlátozása, mondta. Ahogy azt is, hogy egyetlen európai kormány sem döntött a gázszállítások korlátozásáról, hogy növelje az árakat, mindezt csak az orosz lépések váltották ki. „Minden, ami most történik, amit a cégeknek el kell viselniük, s amiért Európában az emberek szenvednek, szándékosan idézték elő” - mondta Habeck.

Szerinte a magas energiaárak és a magas infláció elpusztíthatják az európai gazdasági modellt, amivel elpusztul az európai társadalmi modell, a társadalmi stabilitás, s végül a demokrácia is. „Mindez része az összecsapásnak a putyini Oroszországgal” - mondta.

Habeck szerint Európának nem szabad meghátrálnia, megoldást kell találnia a problémákra és továbbra is segítséget kell nyújtania az Oroszország által megtámadott Ukrajnának. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.