A volt brit miniszterelnök szerint A korona című sorozat „káros és rosszindulatú kitaláció”

külföld
2022 október 17., 07:29
comments 1

November 9-én mutatják be a Crown, vagyis A korona című sorozat ötödik évadát, amit Sir John Major volt brit miniszterelnök „egy hordónyi ostobaságnak” nevezett.

Major azután beszélt erről, hogy felmerült, az új évad egyik története árthat az új uralkodó, Károly király hírnevének. Az új évadban ugyanis bemutatják, hogy Károly – akkor még walesi hercegként – állítólag a királynő megbuktatására készült, és Majornél is lobbizott azért, hogy kikényszerítse anyja, II. Erzsébet lemondását.

A Trainspottingból is ismert Johnny Lee Miller, mint John Major
photo_camera A Trainspottingból is ismert Johnny Lee Miller mint John Major Fotó: Netflix/The Crown

A Netflix annyit reagált ezekre vasárnap, hogy a sorozatot „mindig is történelmi eseményeken alapuló drámaként mutatták be”, és a sorozat csak „egy kitalált dráma”, amely „elképzeli”, hogy „mi történhetett a zárt ajtók mögött”.

A sorozat új évadában állítólag olyan jelenetek is vannak, amelyekben John Major becsmérlően beszél a királyi családról. Major szóvivője a hétvégén azt mondta, a volt miniszterelnök „semmilyen módon nem működött együtt” a sorozat készítésében, és „soha nem keresték meg őt, hogy ellenőrizze a forgatókönyveket”.

„Sir John és az akkori walesi herceg között soha nem volt semmilyen megbeszélés a néhai II. Erzsébet királynő esetleges lemondásáról. Ilyen valószínűtlen és helytelen témát az akkori walesi herceg vagy Sir John soha nem vetett fel.” John Major a szóvivőjén keresztül azt üzente, hogy ezek a jelenetek „nem tekinthetők másnak, mint káros és rosszindulatú kitalációnak”. „Egy hordónyi ostobaság, amellyel maximális – és teljesen hamis – drámai hatást akarnak elérni.” (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.