Benzemáé az idei Aranylabda

sport
2022 október 17., 19:55
comments 3

Karim Benzema, a Real Madrid francia játékosa kapta a Ballon d'Or trófeát, azaz a legjobb Európában futballozó játékosnak járó Aranylabdát 2022-ben. A 34 éves csatár győzelme egyáltalán nem meglepő, az előző szezonban a Real Madriddal bajnok és Bajnokok Ligája-győztes lett. Mindkét sorozatban gólkirály lett, a La Ligában 27, a BL-ben 15 gólt lőtt. A Madrid csapatkapitánya először érdemelte ki az elismerést.

Benzema az Aranylabdával a díjátadó gálán.
photo_camera Benzema az Aranylabdával a díjátadó gálán. Fotó: FRANCK FIFE/AFP

A France Football által szervezett, a párizsi Théatre du Chatelet operaházban tartott díjátadó gálán az előző idény legjobb kapusának járó Jasin-díjat a szintén Real Madridos Thibaut Courtois, a legjobb 21 éven aluli játékosnak járó Raymond Kopa-díjat pedig a Barcelona mindössze 18 éves középpályása, Gavi kapta.

Thibaut Courtois a legjobb kapus 2022-ben.
photo_camera Thibaut Courtois a legjobb kapus 2022-ben. Fotó: FRANCK FIFE/AFP

A nőknél Alexia Putellas megvédte a címét, a Barcelona középpályása 2021 után idén is magabiztosan győzött. Ezzel ő az első kétszeres aranylabdás női játékos.

Alexia Putellas 2022-ben a női Aranylabdás.
photo_camera Alexia Putellas 2022-ben a női Aranylabdás. Fotó: FRANCK FIFE/AFP

Az év klubja a Manchester City lett. A tavaly elhunyt német csatárról elnevezett Gerd Müller-díjat idén Robert Lewandowski kapta, 35 topligás gólt szerzett.

Lewandowski és a Gerd Müller-díj.
photo_camera Lewandowski és a Gerd Müller-díj. Fotó: FRANCK FIFE/AFP

Az elmúlt év(tized)ekben domináló párosnak tavaly nem volt jó szezonja. A szavazáson az ötszörös Aranylabdás Cristiano Ronaldo a 20. helyen végzett, a hétszeres győztes Lionel Messi rajta sem volt a 30-as listán. Messi már májusban azt mondta, hogy Benzemának jár a díj.

photo_camera Gavi a Raymond Kopa-díjjal. Fotó: FRANCK FIFE/AFP

A férfiak Aranylabdájáról és a Jasin-díjról szakújságírókból álló zsűri dönt. A tavalyi évhez képest változás volt, hogy már nem a naptári esztendőre vonatkozóan nézik a teljesítményeket és az eredményeket, hanem szezont illetően. Az idei, 2022-es Aranylabdára a július 31-én véget ért női Európa-bajnoksággal húzták meg a határt, így például az év végi, katari férfi világbajnokság már a 2023-as díjba számít majd bele.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.