„Egy európai állam védelme alatt áll” Marina Ovszjannyikova orosz televíziós újságírónő

háború
2022 október 17., 14:51

Megszökött moszkvai házi őrizetéből és elhagyta Oroszországot Marina Ovszjannyikova orosz televíziós újságírónő, jelentette be a nő ügyvédje hétfőn.

Ovszjannyikova, aki az ukrajnai orosz hadművelet elleni televíziós tiltakozó akciója nyomán vált ismertté, jelenleg „egy európai állam védelme alatt áll”, mondta Dmitrij Zahvatov. Részletekbe nem bocsátkozott, mivel szerinte „az problémát okozhat” ügyfelének.

Marina Ovszjannyikova.
photo_camera Marina Ovszjannyikova.

A 44 éves Ovszjannyikova márciusban az állami 1-es csatornán élő adásban tiltakozott az ukrajnai háború ellen. Az ukrán születésű szerkesztő a hírolvasó mögé állt egy transzparenssel, amin az volt olvasható: „NO WAR. Állítsátok meg a háborút. Ne higgyetek a propagandának, itt hazudnak nektek. Oroszok a háború ellen.”

photo_camera Fotó: EyePress via AFP

14 órás kihallgatás után végül csak 30 ezer rubel pénzbírságra büntették. Viszont továbbra is tüntetett a háború ellen, nyáron például egy „Putyin egy gyilkos, a katonái fasiszták” feliratú transzparenssel vonult ki a Moszkva folyó partjára, a Kremllel szembe. Augusztusban őrizetbe vették és megvádolták azzal, hogy hamis híreket terjeszt a háborúról „különleges katonai műveletről”. Házi őrizetbe helyezték addig, ha bűnösnek találják, akár 10 év börtönt is kaphat. A szökése után felkerült a körözött személyek listájára.

A tévétől való távozása után külföldre távozott, és a Die Welt című német lapnál kapott állást oroszországi és ukrajnai ügyek tudósítójaként. Júliusban azonban hazatért Moszkvába, hogy küzdjön két kiskorú gyermekéért, akiket a volt férje el akar venni tőle. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.