Kis diktátor, fakenews-király, korrupt, hazug: tévévitában csaptak össze a brazil elnökjelöltek

külföld
2022 október 17., 05:18

Válogatott szitkokat szórtak egymásra a brazil elnökjelölti tévévitában, ahol először találkozott szemtől szemben Jair Bolsonaro elnök és kihívója, Luiz Inacio Lula da Silva.

Lula kis diktátornak és a fake news királyának nevezte Bolsonarót, és vehemensen támadta vakcinaellenessége miatt. Szerinte az ellenőrizetlen, kamu gyógymódokat hirdető elnök személyesen felelős 680 ezer ember haláláért a koronavírus-járványban.

photo_camera Lula és Bolsonaro a vitán Fotó: PAULO LOPES/Anadolu Agency via AFP

Bolsonaro korrupciós vádakkal vágott vissza, felidézve Lula korábbi elnökségének botrányait. Azt mondta, semmi mást nem csinált, mint közpénzzel tömte a saját és barátai zsebét. „Lula, ne hazudj, nem tesz jót a te korodban” - mondta a 67 éves Bolsonaro a kilenc évvel idősebb kihívójának.

Az élesedő kampányban előkerült már, hogy Bolsonaro készen állt volna embert enni, újabban pedig azért pedofilozzák az elnököt, mert egy korábbi esetet felidézve arról beszélt, „volt némi kémia” olyan 14-15 éves venezueali lányokkal, akik szerinte prostituáltak voltak. Lula nem hozta fel ezt a témát a vitában, Bolsonaro viszont azt mondta, élete legnehezebb 24 óráján van túl a támadások miatt.

Az elnökválasztás első fordulóját szűk fölénnyel nyerte Lula, miközben a közvélemény-kutatások magabiztosabb győzelmet jósoltak neki. A második fordulót két hét múlva tartják, egy friss felmérés szerint Lula 53 százalékon áll.

Orbán Viktor videóüzenetben kampányol Bolsonaro mellett.

(AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.