Feloszlatta magát a jászberényi képviselő-testület

POLITIKA
2022 október 17., 17:26

A hétfő délutáni rendkívüli, nyílt ülésén, mintegy másfél órás vitát követően, nyolc igen szavazattal feloszlatta magát Jászberény képviselő-testülete, írja a szoljon.hu.

A testület feloszlatását a Fidesz-frakció támogatásával előterjesztő DK-s dr. Gedei József önkormányzati képviselő azt mondta, hogy itt az ideje annak, hogy a jászberényi választópolgárok lehetőséget kapjanak arra, hogy a testület harcának sikertelesége után ők maguk hozzanak megnyugvást.

photo_camera Fotó: Dr. Gedei József/Facebook

A jobbikos polgármester, Budai Lóránt azt monda, hogy számára nagy tanulság volt az elmúlt három év. Az egyik legfontosabb, hogy igenis lehet politikai ambíciók nélkül is tenni a városért. Ezután azt mondta, hogy a Fidesz-frakció nem szolgálta a város érdekeit. A kialakult helyzetre Balogh Béla alpolgármester azt mondta, hogy az előterjesztés annak az eredménye, hogy a DK-s Gedei József és a Fidesz-frakció összefogtak egymással. Gedei szerint azonban a kialakult helyzet nem ő és a Fidesz-frakció, hanem Balogh és Budai felelőssége.

A helyi Fidesz-frakció előzetesen támogatta önkormányzat feloszlatását, amire éppen a Gedei József, volt alpolgármester tett javaslatot, tudta meg a Magyar Narancs. A jászberényi önkormányzati testületben a megalakulása óta patthelyzet uralkodik, mivel 7 ellenzéki (Közösen Jászberényért Egyesület), 7 fideszes és egy mihazánkos képviselőből áll. Azonban Gedei néha a fideszesekkel szavazott.

A testület végül nyolc igen szavazattal megszavazta feloszlását, ami azt jelenti, hogy hamarosan időközi választást írnak ki és új képviselő-testületet és polgármestert választanak.

A DK közleményt adott ki, amelyben azt írják, hogy az önkormányzat feloszlatását ugyan valóban Gedei József kezdeményezte (amit ugye támogatott a Fidesz), de a párt szerint szemben a korábbi állításokkal, hogy Gedei az előterjesztést a Fidesz támogatásával kívánta volna elfogadtatni a képviselőtestülettel, nem ez történt. „A mai képviselő-testületi ülésen a képviselők nyílt szavazással, egymást követően, személy szerint szavaztak. A kezdeményezést végül Gedei Józsefen kívül támogatta maga a polgármester, a polgármester mögött álló úgynevezett ellenzéki szövetség, melyben a Jobbik, az MSZP és a Momentum képviselői ülnek, és egy fideszes képviselő is. Ily módon a többség a testület feloszlatása mellett döntött és utat nyitott egy későbbi időközi választásnak”.

Budai Lóránt jobbikos polgármester azt írta a Facebookon, hogy „Gedei József egykori alpolgármesterként nem támogatta a testület feloszlatását, most mégis ehhez fűződött érdeke. A Mi Hazánk képviselője, Dobrán Gyula eddig az oszlatás mellett állt, most szavazás előtt gyáván kivonult a teremből. Az előterjesztést aláíró fideszes képviselők pedig sunyi módon kihátráltak: csak a visszavonulását bejelentő egykori polgármester, Szabó Tamás szavazott igennel”.

Arról, hogy az ellenzéki összefogás végül miért szavazta meg a feloszlatást, azt írta, hogy „mi voltunk tehát az egyetlenek, akik elejétől a végéig ugyanazt mondtuk: ugyan nem a felsorakoztatott indokok miatt, de ez a testület ebben a formában nem működhet tovább! Emelt fővel és – minden ellenkező híreszteléssel ellentétben - megerősödve állunk az újabb megmérettetés elé, hisz egyik legnagyobb erényünket, a hitelességünket megtartottuk. S ebben a morális válságban, talán ez sem utolsó…”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.